EKONOMI
Energikris, inflation och krig. Det skakiga världsläget resulterade i att börsåret 2022 blev ett av de sämre på länge. Experter menar nu att trenden är på väg att vända, och att börsåret 2023 kan bli ett mer positivt sådant.
Under senare år har aktiehandel blivit ett alltmer populärt fenomen. Det har rapporterats om att fler svenskar lockats till börsen, och ökningen har varit som tydligast bland unga män. Det växande antalet aktieägare tros bland annat bero på att pandemin fick fler att utforska nya hobbyer.
Också det faktum att aktiehandel är mer lättillgängligt än någonsin antas spela in. I dag finns en lång rad nätmäklare att välja bland och ett flertal aktörer som marknadsför sig som den bästa aktie appen på marknaden.
Nedgång på Stockholmsbörsen
Under år 2022 fick sig aktiehandeln på Stockholmsbörsen dock ett bakslag. Enligt statistik från Nasdaq uppgick det dagliga snittet för aktiehandel till 21,8 miljarder kronor, vilket är en minskning om 7,9 procent jämfört med året innan.
Under året noterades 50 nya bolag på Nasdaq Stockholm. 16 av dessa äntrade huvudmarknaden och resterande noterades på First North. Även detta är en tydlig minskning sett till år 2021, då det totala antalet nya noterade bolag uppgick till 150.
Världslägets påverkan på börsen
En av anledningarna bakom nedgången kan vara det rådande världsläget som påverkat börsen. Den som tog del av ekonominyheter kunde gång på gång läsa att 2022 var ett skakigt börsår. Redan i januari började börsen gå ner, bland annat med anledning av oro för inflation efter återöppnandet efter pandemin. Kort därefter bröt invaderade Ryssland Ukraina och gjorde situationen på börsen än mer prekär.
Den påbörjade nedgången fortsatte under stora delar av året, som präglades av höga energipriser och ränteoro. När börsåret 2022 sammanfattas är det inte bara Stockholmsbörsen som visar på negativ statistik – enligt statistiken tappade den genomsnittliga aktien 50 procent i värde.
Totalt uppskattas 188 biljoner kronor gått förlorade från världens alla börser.
Ljusare tider på börsen att vänta
Den lägsta punkten på börskurvan uppnåddes i september, men därefter började många skymta ljuset i tunneln. Faktum är att årets slut, från hösten och framåt, bjöd på en relativt stadig uppgång. Flertalet experter menar nu att den positiva kurvan inte bara var en trend, utan att börsen kan komma att återhämta sig under 2023.
En av de främsta anledningarna till experternas spådomar är att inflationsuppgången väntas avta. Bland annat baserar man detta på signalerna om att den amerikanska centralbanken kan komma att sluta höja räntan under året. Somliga menar till och med att inflationen kan vända under 2023, och att vi är tillbaka på normala nivåer när klockan slår om till 2024.
Ha is i magen
Viktigt att poängtera är att ingen vet säkert hur världsläget och börsen kommer utveckla sig under året. Men i och med de positiva signalerna kan fler investerare komma att återvända till Stockholmsbörsen, som har potential att bygga vidare på den upphämtning som inleddes i slutet av fjolåret.
Vissa ekonomiexperter menar att det är just i tunga tider som det är extra gynnsamt att investera på börsen, eftersom det finns god potential för avkastning när ekonomin sedan börjar att förbättras i världen. Det som de flesta experter däremot avråder från är att få panik och sälja sina fonder och aktier när börsen går dåligt. Istället är det en god idé att ha is i magen och helt enkelt vänta tills läget förbättras så att ens investeringar får en chans att återhämta sig.
Foto: Unsplash