ANNONS

Golfbana
Foto: Unsplash

Så påverkas golfen av de ökande kostnaderna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

GOLF

Golfen fick ett riktigt rekordår 2021. Då noterade nämligen Svenska Golfförbundet fler aktiva medlemmar än någonsin tidigare. Men det historiska rekordet riskerar nu att blekna när kostnaderna för landets golfklubbar ökar, vilket i sin tur kan komma att påverka medlemmarna.

Det skedde något av en explosion i medlemsantalet på många av Sveriges golfklubbar under 2021. Svenska Golfförbundet noterade att antalet medlemskap ökade med 15 procent under 2020–2021, med andra ord nära 71 000 nya medlemmar. Men under 2022 har medlemskapen börjat sjunka i antal, något som tillsammans med ökande kostnader är oroande för golfklubbarna och dess medlemmar. Den totala medlemssiffran ligger idag på cirka 535 500.

Populärt med pay and play golf

Att över en halv miljon svenskar spelar golf kan ses som anmärkningsvärt. Statistiken talar för att golfen – som är en sport för vissa och en social hobby för andra – lockar människor i många olika åldrar. Bland annat är pay and play golf populärt på många golfbanor i Sverige, vilket innebär att även folk som saknar grönt kort kan spela. Dessa pay and play-golfare syns inte i medlemsstatiken och antalet som spelar golf är därmed troligen ännu högre än vad siffrorna visar.

Det är inte heller bara i Sverige som golfintresset varit glödhett de senaste åren. I grannlandet Norge har man sett en uppgång med 30 procent på bara tre år. Antalet registrerade norska golfspelare ökade från 96 878 år 2019 till 128 638 i juli 2022. Golf blev därmed den tredje största sporten i Norge och större än skidor, baserat på antalet registrerade utövare.

Dyrare golf kan skrämma bort fler medlemmar

Det går att dra vissa paralleller mellan uppsvinget för padel och golf. Oavsett tidigare erfarenhet så går det att få både motion, underhållning och umgänge genom sporterna. Detta gör att fler vågar, och vill, ta steget in och testa på att spela golf eller padel. I takt med att allt fler utövar sporterna så uppstår även en snöbollseffekt, där intresset får spridning när allt fler pratar om sporterna och nämner dessa på sociala medier.

Men efter uppsvingen för både golf och padel ser ut att plana ut. Svenska Golfförbundet bedömer att man 2022 kommer att tappa omkring 16 000 till 18 000 medlemmar. Ovanliga höga dieselpriser och elkostnader, samt kostnader för gödning, gör också att det blir dyrare för klubbarna. Detta kan i sin tur göra att man tvingas höja medlemsavgifterna. Risken finns då att ännu fler golfutövare väljer att säga upp sina medlemskap på grund av att det blivit för dyrt.

Investeringar kan spara pengar på sikt

Vid en första anblick ser det mörkt ut för golfklubbarna, som till stor del är beroende av diesel till gräsklippare som håller de vidsträckta golfbanorna i bra skick. Att gräset är välklippt och sköts om ordentligt är en förutsättning för att spelarna ska kunna, och vilja, utöva sporten. Problemet ökar ytterligare av att priserna på gödsel och bekämpningsmedel sett kraftiga ökningar den senaste tiden.

Även om vissa kostnader är oundvikliga för verksamheterna så finns det vissa lösningar. Till exempel har Bjäre golfklubb utanför Båstad beslutat att montera solceller på sitt klubbhus, rapporterar SVT. Klubbchefen Fredrik Melcherson säger att klubben ser det som en investering, som med dagens elpriser betalar tillbaka sig på några år.

En balansgång för golfklubbarna

Såväl golfklubbar som andra idrottsverksamheter och samhället i stort tittar på nya alternativ för att klara av de kraftigt höjda energipriserna. Många föreningar och klubbar, liksom hushållen, saknar en buffert som är tillräcklig för att täcka de plötsliga ökningarna i kostnader. Tidigare nämnda Bjäre golfklubb beräknar att elräkningen för hela 2022 kommer att hamna på cirka 700 000 kronor mer jämfört med tidigare år.

Utöver elen tillkommer alltså även de dyrare priserna för diesel, bekämpningsmedel och gödsel. Eftersom golfklubbarna inte drivs kommunalt så finns det ingen möjlighet att få räddning från kommunen, till skillnad från vissa andra sporter och verksamheter. Istället är det medlemmarna som kan komma att få ta smällen i form av höjda medlemspriser. Det blir en balansgång för golfklubbarna i hur mycket de kan höja priserna utan att riskera tappa medlemmar, för att täcka upp för de ökande kostnaderna.

Yngre golfspelare positivt för sporten

Allt ser dock inte mörkt ut för golfen. Bland annat har antalet unga som spelar golf ökat och därmed har snittåldern sänkts från 50,1 till 48,4 under åren 2020–2021. Det visar statistik från Svenska Golfförbundet. Det handlar både om nya och återvändande spelare i framförallt åldern 22–30.

Även antalet juniorer, det vill säga spelare upp till 21 år, har ökat markant, med 49 procent 2020–2021. Förbundet vittnar också om att andelen kvinnor som spelar golf har ökat, så att 26,3 procent av spelarna nu är kvinnor. Hur den slutliga statistiken för 2022 kommer att se ut återstår att se. För golfklubbarna liksom andra idrottsverksamheter runtom i Sverige ser det ut att bli ett fortsatt tufft år ekonomiskt, men genom nytänkande kan det gå att hitta lösningar som minskar de negativa konsekvenserna för såväl klubbarna som dess medlemmar.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS