ANNONS

Flaggorna är hissade på Riksplan framför Östra riksdagshuset.
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Experter presenterar övergångsplan för att stoppa tidsomställningen i Sverige och EU

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE/EUROPA

Nu i helgen är det dags för höstens tidsomställning till normaltid men om en grupp kända experter får som de vill så är tillfället när vi ställer om klockan snart ett minne blott.

Redan 2019 godkände EU-parlamentet att säsongsbetonade tidsomställningar skulle upphöra men medlemsstaterna kan inte besluta om hur de ska gå vidare. Nu har en grupp kända experter föreslagit en övergångsplan som visar en enkel och fördelaktig lösning för alla medlemsstater.

EU-kommissionen lade 2018 fram ett förslag om att avsluta säsongsmässiga tidsförändringar 2019, vilket ger medlemsstaterna friheten att bestämma sin normala tid. Europaparlamentet antog också sin ståndpunkt 2019 och stödde stoppandet av de säsongsbetonade tidsomställningarna till 2021. Det är nu i händerna på EU-rådet, där alla medlemsstater är representerade, att anta en slutlig ståndpunkt i frågan och att komma överens mellan medlemsstaterna om vilken standardtid som ska vara deras.

Brådskande beslut

Den nuvarande energikrisen, tillsammans med hälso- och ekonomiska kriser på grund av covid-19 och kriget i Ukraina, gör ett beslut om tidsförändringar ännu mer brådskande, eftersom eliminering av tidsomställningar och att leva i rätt tidszon kan ge hälsofördelar, ekonomi och miljö. Enligt det presenterade förslaget har att upprätthålla tidsomställningen inga betydande effekter på energibesparingen, och vissa studier visar till och med att det ökar energikostnaderna.

Efter att ha undertecknat Barcelona Declaration on Time Policies (2021), som har ett av sina mål att “Främja debatten bland forskarvärlden och relevanta beslutsfattare om slutet av säsongsbetonade tidsförändringar, fastställa hälsa och välbefinnande som huvudkriterier samtidigt som man respekterar individuell frihet.”, har en grupp experter och förespråkare skapats.

Permanenta tidszoner i Europa

Gruppen inkluderar kända kronobiologer som Till Roenneberg, Martha Merrow och Erik Herzog, samt nyckelorganisationer som förespråkar hälsosamma tidszoner, nämligen International Alliance for Natural Time, European Biological Rhythms Society och European Medical Association.

De har arbetat tillsammans det senaste året för att hjälpa medlemsstaterna att äntligen fatta det beslutet, genom att utarbeta ett förslag om införande av permanenta tidszoner i Europeiska unionen. Förslaget går ut på att anpassa de olika ländernas tidszoner så nära deras soltid som möjligt.

Detta innebär att varje land kommer att ha den tidszon som bättre återspeglar deras geografiska läge, eftersom detta är det bästa sättet att skörda fördelarna för hälsa, ekonomi, säkerhet och miljö, utan att störa den internationella handeln. Den föreslagna tidszonskartan skulle vara som visas:

Karta med Europas tidszoner
Grafik: IANT

Experternas tvåstegsplan

För att anta denna slutliga situation föreslår experterna en tvåstegsplan:

Steg 1: Alla EU-länder avskaffar tidsbytet på våren och har kvar den klocktid de använder på vintern. För de länder vars rekommenderade tidszon är deras nuvarande standardtid, behöver inga ytterligare åtgärder vidtas.

Här ingår bland annat Sverige och Finland, som var ett av länderna som drog igång frågan om att slopa tidsomställningen i EU.

Steg 2: De länder vars rekommenderade tidszon ännu inte är deras nuvarande standardtid, vrider, utöver den ordinarie tidsåterställningen, dessutom tillbaka klockan en sista gång en timme på hösten, för att anta den rekommenderade tidszonen som sin nya standardtid.

Dessa länder är: Belgien, Frankrike, Grekland, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Spanien.

Förbättra hälsan för många

Enligt experterna bör detta gå ihop med medvetandehöjande kampanjer, samt stöd till de sektorer som kommer att påverkas mest av förändringen, så att de snabbt kan anpassa sig till den nya situationen.

Nyckelargumentet för att anta detta förslag är att felinställda klockor ökar sömnbrist och social jetlag i majoriteten av befolkningen, vilket är den främsta orsaken till de betydande negativa effekterna på människors hälsa, ekonomi och säkerhet, vilket har påvisats av många forskare som täcker många expertområden.

“Detta förslag är lätt att implementera och kommer att förbättra hälsan för många och spara energi. Vi hoppas att detta förslag kommer att hjälpa till att låsa upp debatten och ha ett praktiskt samtal om hur man kan möjliggöra ett slut på tidsomställningarna inom EU”, säger Ariadna Güell, samordnare för Barcelona Time Use Initiative och en av initiativtagarna till gruppen.

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS