ANNONS

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

Mattias Bäckström Johansson (SD): “En röst på Moderaterna var uppenbarligen en röst på Socialdemokraterna”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Tidigare på måndagen berättade vi att Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att styra Oskarshamns kommun tillsammans.

Enligt Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lämnade Moderaterna förhandlingsbordet i fredags.

– Förhandlingarna var inte klara, men vi började närma oss en slutprodukt tillsammans med Moderaterna. I det läget valde Moderaterna att pausa förhandlingarna med oss (KD, L och SD), säger Pontus Welin (L).

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bjuder in till en pressträff i centrala Oskarshamn på måndagen – där Mattias Bäckström Johansson (SD), Ingemar Lennartsson (KD), Rebecka Englund (KD) och Pontus Welin medverkar.

Pontus Welin (L), Rebecka Englund (KD), Ingemar Lennartsson (KD) och Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

“Vi hade kommit väldigt långt i förhandlingarna”

INGEMAR LENNARTSSON (KD)

– Vi hade kommit väldigt långt i förhandlingarna. Vi var överens om det mesta, men inte om allt, säger oppositionsrådet Ingemar Lennartsson.

Oppositionsrådet Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

– Vår ambition var att få till koalition med samma partier som har för avsikt att styra nationellt. Och vi hade kommit en bit på vägen – Moderaterna erbjöds kommunstyrelseordförandeposten och ordförandeposterna i samtliga nämnder, och vi hade ett tydligt politiskt inslag åt det borgerliga hållet. Att Moderaterna i det läget väljer socialism och Socialdemokraterna framför en borgerlig orientering, ja, det ser vi som väldigt anmärkningsvärt, säger Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

– Vi vet inte vad Moderaterna har kommit fram till i förhandlingarna med Socialdemokraterna – men jag tycker att det är ganska anmärkningsvärt att man tackar nej till ett borgerligt styre, där Moderaterna hade fått kommunstyrelseordförandeposten och ordförandeposterna i samtliga nämnder, säger Pontus Welin.

Mattias Bäckström Johansson berättar att Sverigedemokraterna har haft en ”väldigt pragmatisk ingång” i förhandlingarna med M, KD och L.

– Vi gick till val på att vi skulle stoppa sosseriet. Vi tycker att Oskarshamns kommun förtjänar ett nytt styre efter drygt 90 år med socialdemokratisk maktfullkomlighet. Vi var pragmatiska och beredda att släppa kommunstyrelseordförandeposten – men vi ville förstås ha ett rimligt inflytande. Alla partier skulle få genomslag för sin politik i proportion till valresultatet. Vi hade också gemensamma beröringspunkter, säger Mattias Bäckström Johansson, som tycker att det är ”tämligen anmärkningsvärt” att Moderaterna inte har varit ”fullt ut ärliga” när det gäller vad partiet verkligen har övervägt eller inte har övervägt på samarbetsfronten.

– En röst på Moderaterna var uppenbarligen en röst på Socialdemokraterna, tillägger han.

Har Moderaterna förhandlat med både er och Socialdemokraterna samtidigt?

– Ja, det är väl uppenbart, med tanke på det som har hänt i dag, säger Mattias Bäckström Johansson.

Ni upplever inte att ni fastnade i någon fråga som kan ha fått Moderaterna att lämna förhandlingarna med er?

– Jag ska inte lägga ord i munnen på någon – det får de svara på själva. Det såg lovande ut – och det har vi en bred samsyn kring. Vi var på väg att få till ett maktskifte för första gången i Oskarshamns kommuns historia. Men det gick om intet. Moderaterna borde ha varit ärligare innan valet. Jag tror inte att deras väljare hade förväntat sig detta – att man får socialdemokratisk politik och ett socialdemokratiskt styre när man röstar på dem, svarar Mattias Bäckström Johansson.

Fick ni en bild av att Moderaterna enbart förhandlade med er inledningsvis?

– Det är nog så att många partier pratar med varandra – parallellt. Men i grund och botten handlar det om vad man helst vill ha. Hade jag varit moderatväljare, så hade jag nog tänkt att man borde föredra borgerlighet framför Socialdemokraterna. Det ligger i sakens natur. Framför allt med tanke på vad som sker på det nationella planet, där vi ser att vi förmodligen kommer att få någon form av M–KD–SD–L-styre, säger Mattias Bäckström Johansson.

Pontus Welin (L). Foto: Peter A Rosén

Ni upplevde att ni i princip var i mål med förhandlingarna?

– Väldigt nära. Så pass nära att vi trodde att det här alternativet var Moderaternas huvudspår, svarar Pontus Welin.

– Ja, det var väldigt nära, inflikar Rebecka Englund.

Rebecka Englund (KD). Foto: Peter A Rosén

Vad sa de i fredags?

– Vi fick ett meddelande om att de pausade förhandlingarna med oss på grund av att deras andra förhandling inte hade kommit lika långt som vår förhandling. Jag har respekt för det. Det är inte alls anmärkningsvärt att man förde två separata förhandlingar parallellt – men känslan var ju att vårt samarbete var huvudalternativet. Vi har jobbat väldigt hårt under de senaste veckorna. Vi har suttit tillsammans på många förhandlingar och möten, säger Pontus Welin.

Mattias Bäckström Johansson berättar att Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har fört diskussioner om att gå vidare med ett valtekniskt samarbete.

– Det finns ett mindre behov av en politisk samverkan. Vi måste samla stöd för våra respektive partier, men samtalstonen har varit väldigt god i förhandlingarna, så vi siktar på en valteknisk samverkan tillsammans. Men där är vi inte klara, säger Mattias Bäckström Johansson.

Ni vill förstås ha oppositionsrådsposten eftersom ni är störst?

– Den kommer vi att göra anspråk på, det kan jag säga, svarar Mattias Bäckström Johansson.

Är Leif Axelsson Sverigedemokraternas oppositionsrådskandidat?

– Det är ett rimligt antagande, säger Mattias Bäckström Johansson.

– Vi är också öppna för ett valtekniskt samarbete, säger Ingemar Lennartsson.

– Ja, nu börjar nya förhandlingar – men vi är öppna för att ha en valteknisk samverkan med alla partier. Det är nödvändigt för oss, med tanke på vårt valresultat, säger Pontus Welin.

Sverigedemokraterna har elva platser i fullmäktige, Kristdemokraterna har tre och Liberalerna ett mandat.

Oppositionen i övrigt består av Vänsterpartiet (fyra mandat), Kustlandspartiet (två) och Centerpartiet (två).

Här kan du läsa en intervju med Lucas Lodge (M) och Andreas Erlandsson (S).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS