OSKARSHAMN
Föreningen Skydda Skogen och några privatpersoner har skickat mejl till Oskarshamns kommun, där de önskar att den planerade skogsavverkningen i Fallebo ska stoppas.
Skydda Skogen pekar bland annat på att flera fynd av ullticka har gjorts i det aktuella skogsområdet.
”Det är inte förenligt med FSC-standarden att skada rödlistade arters livsmiljö. Avverkningen är planerad att påbörjas denna vecka. Vi önskar skyndsamt svar om vilka åtgärder ni tänkt vidta för att stoppa detta”, skriver föreningen.
“Låt den stå”
“Låt den stå”, skriver en privatperson i ett e-postmeddelande om Falleboskogen, som har skickats till servicecenter i stadshuset.
”Det vore skandal om skogen skulle avverkas. Vi har bott granne med skogen i 30 år och glatts åt att regelbundet kunna gå ut i en orörd skog för promenader, joggning, skidåkning, naturskådning etcetera. Dessutom hade skogen betydelse för vårt val att flytta till Oskarshamn. Vi uppmanar därför Södra att inte genomföra avverkningen, att kommunen omgående drar tillbaka avverkningsplanerna helt och i stället verkar för att Fallebo naturskog blir ett naturreservat”, skriver ett par i ett mejl till servicecenter.
”Avverka inte i det värdefulla Fallebo naturskog, som hyser höga naturvärden och är viktig för friluftslivet”, skriver en annan person i ett e-postmeddelande till kommunen.
“Mer och mer skog”
– Inget av de senaste överklagandena har gått igenom, så vi har fått besked om att vi kan avverka. Vi kommer att börja med Djurhult, Fallebo, med flera, som vi har tagit beslut om tidigare. Det blir i höst, om inte marken blir för blöt. Vi har årligen en tillväxt i skogen på 30 procent. Vi avverkar alltså 70 procent av vår tillväxt – så vi får ju mer och mer skog. Om vi inte gallrar och håller efter vår skog, så blir ju inte skogen promenadvänlig. Då tar man sig inte fram. Vi behöver också genomföra åtgärder när vi har granbarkborreangrepp samt för att förhindra granbarkborreangrepp. I Fallebo är tanken att vi ska gå från barr- till lövträd. De passar bättre in i miljön – och då finns det ingen risk för granbarkborreangrepp. Våra privata markägare, som är grannar med kommunens skog, är ju väldigt måna om att vi ska sköta skogen, så att inte granbarkborren sprider sig. De vill givetvis inte ha in dem till sig, sa tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en pressträff förra veckan.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.