OSKARSHAMN
Många tjejer i årskurs 2 på gymnasiet i Oskarshamn mår ganska, eller mycket, dåligt.
Det är vanligt att de lider av stress och huvudvärk.
Mycket av det är kopplat till skolans kravbild.
Det är det som sticker ut mest i Lupp-enkäten från hösten 2021 bland elever i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet (Lupp står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken).
LUPP-sommarjobbare
Maja Santrac, Tekla Jonasson, Linus Hansson och Maja Eklund – som har varit årets LUPP-sommarjobbare i Oskarshamns kommun under tre veckor – berättar att de reagerade väldigt starkt på den psykiska ohälsan när de analyserade svaren och sammanställde de viktigaste delarna av resultatet, som presenterades i stadshuset på torsdagsförmiddagen.
Det är oroväckande, tycker kvartetten.
Bland åhörarna fanns, exempelvis, de två kommunalråden – Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen, och Lucas Lodge (M) – samt oppositionsrådet Ingemar Lennartsson (KD).
– Vi ser att den psykiska ohälsan bland unga ökar i hela landet, konstaterade Andreas Erlandsson.
Han undrade om de fyra ungdomarna har funderat på de bakomliggande orsakerna och om kommunen skulle kunna göra något för att förbättra situationen.
– Jag såg att en hög andel av tjejerna inte är nöjda med sina gymnasieval – och när de kom till gymnasiet började de må sämre på grund av att de hellre hade velat studera något annat. Jag har tänkt att man kanske ska prata lite mer om gymnasievalet – och betona att man inte behöver välja något högskoleförberedande, även tjejer kan gå yrkeslinjer. Det är väldigt få tjejer som går på yrkeslinjer. Så jag tror att det kan handla lite grand om det – att de tvingar sig själva att gå högskoleförberedande linjer, när det kanske hade varit bättre att välja byggprogrammet, för att nämna ett exempel, svarade Linus Hansson.
Mer pengar till skolan
Lupp-sommarjobbarna påpekade också att det vore bra om de styrande politikerna kunde satsa mer pengar på skolan, så att bland annat fler kuratorer kan anställas.
Det är oerhört betydelsefullt att de som mår dåligt får möjlighet att prata med någon så tidigt som möjligt, för att förhindra ett försämrat mående, poängterade ungdomarna.
– En liten följdfråga till Linus. Föräldrar och gymnasieval – hur ser det ut där? Hur mycket pratar man där och hur mycket information får föräldrarna? Hur går diskussionerna?
Det undrade Lucas Lodge.
– Ja, det ligger nog lite hos föräldrarna också, som tänker att deras barn måste gå en speciell linje. Jag tror också att man måste informera föräldrarna om gymnasievalet i större utsträckning, svarade Linus Hansson.
Föräldrar bestämmer
Det finns föräldrar som bestämmer vilka linjer deras barn ska gå, berättade Lupp-sommarjobbarna.
Och det blir ju lätt fel när en annan person tar ett viktigt beslut åt en, fastslog de.
– Tack för en väldigt bra presentation. Jag blir orolig när jag hör att många mår så dåligt. Kan ni peka på fler möjliga orsaker? Varför mår de så dåligt? Det är en svår fråga, förstås, sa Ingemar Lennartsson.
Det finns en rad olika orsaker – det beror aldrig på ett enda problem, det handlar snarare om ett flertal saker, svarade ungdomarna.
Politikerna kan inte åtgärda allt – men mer hjälp i ett tidigare skede vore önskvärt, summerade kvartetten, som även bad makthavarna om en återkoppling i början av hösten.
Ungdomarna vill helt enkelt veta vilka åtgärder politikerna har fastnat för.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.