OSKARSHAMN
Nyligen berättade vi att totalt 129 personer inom äldreomsorgen/omsorgen om funktionsnedsatta i Oskarshamns kommun gick med på att flytta sin semester i år.
– Det är tacksamt – men samtidigt är det illa att vår ordinarie personal ska behöva göra det. De behöver sin vila och ledighet, säger socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD).
Ordinarie personal får upp till 40 000 kronor i kompensation om de flyttar på sin semester, till våren eller hösten, och arbetar under sommaren.
På en pressträff precis innan midsommarhelgen berättade socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) att kommunen har löst bemanningen under den inledande semesterperioden – och det skapar dessutom goda förutsättningar för en lösning som håller under båda semesterperioderna, konstaterade han.
“Tufft och slitsamt”
– Jag kan förstå tänket om en extrapeng. Men om de 129 personerna exempelvis väljer att ta ut sin semester under hösten, så innebär det att man bara har skjutit problemet framför sig. Hur löser man det då? Det är tufft och slitsamt inom omsorgen – personalen behöver sin semester, säger Leif Axelsson.
Han slår också fast att personalen gör ett fantastiskt arbete.
– Men sjukfrånvaron inom äldreomsorgen låg på 13,08 procent vid den senaste uppföljningen i april. Det är oroväckande att den är så hög. Allt kan inte bero på pandemin. Frågan är hur det blir med sjukskrivningarna när inte personalen får sin vila och rekreation? Det oroar mig.
– Man tar inte tag i grundproblemet. Det måste man göra. Jobbet måste bli attraktivt. Vi måste titta på hur våra löner för semestervikarier ligger i förhållande till industrilönerna. Konkurrerar vi på samma villkor? Vi måste se till att de har hyfsade löner inom äldreomsorgen. Och man måste se till att våra vikarier får en bra lön. Den ska åtminstone ligga i paritet med industrilönerna, säger Leif Axelsson, som tycker att det är jättebra att pensionärerna som rycker in inom omsorgen under innevarande sommar får ett påslag på 3 000 kronor per vecka – utöver ordinarie lön.
Det är guld värt att få in dem, med tanke på att de har både kunskaper och gott om erfarenhet, betonar han.
“Bra lyft”
– De vet allt om jobbet och de kan handleda vikarier. Det är positivt. Ett bra lyft.
– De är värda extrapengarna. Det är behjärtansvärt att de gör detta.
– Men jag tycker inte om nödlösningen med att ordinarie personal ska behöva flytta på sin semester. Vi måste se till att jobbet blir attraktivare. Våra undersköterskor ska utföra vårdarbete – de ska inte städa och laga mat. Och de ska definitivt inte stå på Ica eller Coop och handla. Det kan faktiskt andra göra. Det behöver man inte ha en undersköterskeutbildning för. Vi accepterar inte fler nödlösningar. I höst måste ett arbete påbörjas inför nästa sommar, säger Leif Axelsson.
Städning är en tjänst som man kan köpa in i stället, fastslår han.
– Det finns folk som är otroligt duktiga på just den uppgiften. Likaså med matlagningen. Den tjänsten kan man mycket väl köpa in. Men det är förstås viktigt att maten är vällagad, bra och näringsrik.
– Sedan har vi det här med språkkravet. Det är en viktig fråga för oss sverigedemokrater. De som jobbar inom omsorgen ska kunna språket. Det hänger ihop med tryggheten.
Språkförbistring kan få förödande konsekvenser, understryker Leif Axelsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.