OSKARSHAMN
Skyddsombuden inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun har ännu inte behövt lägga något skyddsstopp. Det säger Renée Solstad, som är ordförande för Kommunal Sydost, sektion Oskarshamn.
Det räcker inte med munskydd. Det sa Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till nyhetsbyrån TT under helgen som gick. Kommunal på riksnivå kräver att personal inom äldreomsorgen ska ha rätt till skyddsmask om man misstänker coronasmitta.
– Det är ett minimum, sa Tobias Baudin till TT.
Fackförbundet Kommunal gick därför ut med information till sina drygt 20 000 skyddsombud i Sverige, där man skrev att man kräver bättre skyddsutrustning.
“Skyddsmask som gäller”
”Är det så att personal misstänker smitta på exempelvis ett äldreboende, så är det skyddsmask som gäller. Annars hotar förbundet med skyddsstopp, vilket betyder att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset”, skrev TT.
– Munskydd är för lite. Det ska vara skyddsmask som gäller, punkt slut, sa Tobias Baudin till TT.
– Är det så att man i dag utför arbetsuppgifter på en arbetsplats där det finns smitta och där man inte har skyddsmask eller rätt skyddsutrustning, så lägger vi skyddsstopp på en gång, betonade han.
Kräver ni skyddsmask i Oskarshamns kommun när det finns misstanke om coronasmitta?
“Vi håller naturligtvis med vår förbundsordförande, men man måste titta på verksamheten också och se vad det finns för möjligheter. Arbetsgivaren arbetar för högtryck för att få in rätt utrustning. Det är svårt att få tag på utrustning. Men vi vill förstås att personalen ska ha rätt utrustning, och följs inte det, så kommer våra skyddsombud att lägga skyddsstopp. Först muntligt och sedan skriftligt, om det inte händer något. Men det är inte den första åtgärden vi vidtar”, säger Renée Solstad till Oskarshamns-Nytt på torsdagen.
Det har inte varit aktuellt att lägga något skyddsstopp inom hemtjänsten eller på något äldreboende så här långt?
“Nej, just nu är det inget på ingång. Det samarbetas med den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och huvudskyddsombuden. Skyddsombud och enhetschefer ska få mer information och skyddsutrustningsutbildning.”
Har någon av era medlemmar blivit smittad av coronaviruset?
“Nej, inte efter vad jag har fått till mig. Några har varit hemma med förkylningssymtom. Men sjuktalet har inte varit märkbart högre jämfört med hur det brukar vara i normala fall.”
Har fler hemtjänsttagare blivit smittade? Och har några av de boende på kommunens äldreboenden blivit smittade av coronaviruset?
“Nej, det är inget som vi har fått till oss. Vi vet bara att det finns fall inom hemtjänsten, som bekräftades förra veckan.”
Är era medlemmar oroliga?
“Ja, en del är oroliga. Man kan, exempelvis, vara orolig om man själv ingår i en riskgrupp. Man kan vara rädd för att dra hem smittan också”, säger Renée Solstad.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.