ANNONS

Ingemar Lennartsson (KD) pratar på en pressträff i stadsparken i Oskarshamn
Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Så reagerar Ingemar Lennartsson (KD) på larmet från ett äldreboende i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

På söndagen berättade vi om en anställd som slår larm om situationen på ett äldreboende i Oskarshamns kommun.

– De äldre är delvis helt utlämnade till personer som inte ens kan ta hand om sig själva. ”Ni får ta dem ni får – det är bara så”, säger ledningen till oss. ”Men om de inte kan svenska?”, frågar vi. ”Nämen, då får vi försöka lära dem det”, svarar ledningen. Det finns till och med otäck personal – personer som de äldre är rädda för. ”Jo, men vi har ingen annan – det är bara att gilla läget”, får vi höra från ledningshåll, sa den anställde till ON. Läs hela artikeln här.

Hur ser socialnämndens andre vice ordförande Ingemar Lennartsson (KD) på detta? Vi ringer upp och frågar på nationaldagen.

– Det var absolut ingen rolig läsning. Vi måste följa upp detta på något sätt – vi har ett arbetsutskottssammanträde nu på onsdag. Sedan är det svårt att få tag i folk. Det är knepigt – men språket är det viktigaste, säger han.

– Vi har fått information om att den som inte kan språket måste ha någon som går bredvid, som kan språket.

Den anställde som jag pratade med berättade att det finns de som får jobba ensamma på nätterna, trots att de inte behärskar språket tillräckligt bra…

– Nej, men den information vi har fått är att man inte ska gå ensam om man inte kan språket.

“Det här är en framtidsfråga”

INGEMAR LENNARTSSON (KD), ANDRE VICE ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Språket är en hörnsten – men personlig lämplighet är också viktigt. Varför är det så svårt att få tag i bra personal? Det finns ju arbetslösa personer…

– Ja, Företagarna (en företagarorganisation) har berättat att alla arbetsgivare har rekryteringsproblem. Småföretagarna annonserar inte längre, på grund av att de inte får tag i folk. Det här är en framtidsfråga.

Ingemar Lennartsson (KD) på en pressträff i stadsparken i Oskarshamn
Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Man måste kanske höja lönerna och attraktiviteten inom yrket?

– Ja, det måste man. Framför allt så borde de utbildade personerna ägna sig åt omvårdnaden. De ska kanske inte städa och laga mat.

– Vi har pratat om det här – och det är något jag tror på. Då ökar man attraktiviteten för dem som jobbar med omvårdnaden.

Ja, det blir som två olika yrkesgrupper…

– Ja, precis. Att man kommer in och gör lite enklare jobb – och sedan avancerar man. Städar man, exempelvis, så är inte språket lika viktigt som det är vid omvårdnaden.

Ja, och språket kan man lära sig under tiden som man jobbar med städning eller matlagning…

– Ja.

– Och sedan skulle man kunna ha någon som är mentor för flera stycken i ett arbetslag. Ett mentorskap borde införas. Tanken är då att mentorn ska ha lite högre lön. Det rör sig ungefär om samma upplägg som man har med förstelärarna inom skolan, säger Ingemar Lennartsson.

– Sedan är min uppfattning att många arbetsgrupper i kommunen fungerar rätt så bra.

Men språkförbistringen tycks vara utbredd inom äldreomsorgen i kommunen. Under en tvåårsperiod har ett tiotal personer hört av sig till ON och berättat om personal som inte har tillräckligt bra svenskkunskaper…

– Ja, precis, vi ska följa upp detta, säger Ingemar Lennartsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS