SVERIGE
Det är inte för sent att söka sommarjobb, varken för studenter eller andra. Flest lediga jobb finns inom vård och omsorg, men många branscher söker personal och kompetenskraven skiftar.
Inom kort lämnar cirka 110 000 ungdomar gymnasiet och tar klivet ut på arbetsmarknaden. Trots att sommaren är runt hörnet finns det just nu närmare 36 000 sommarjobb i Platsbanken att söka.
Under december–april utannonserades drygt 120 000 sommarjobb på Platsbanken. Det är ungefär 38 000 fler än förra året.
– Arbetsmarknaden har återhämtat sig och antalet sommarjobb är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Vård och omsorg fortsätter att dominera utbudet, men det finns många jobb inom till exempel handel, städ, lager och restaurang, säger Alva Johansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Gymnasiebetyg ökar chansen
Slutbetyg från gymnasiet är en fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en merit.
– Att ha tagit studenten är en fördel och de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar har extra bra jobbchanser, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
Filtrera på säsongsjobb
På Platsbanken går det att filtrera på säsongsjobb, jobb med eller utan krav på utbildning samt jobb på distans.
– Titta i Platsbanken för nya annonser dyker upp hela tiden, men det kan också löna sig att kontakta arbetsgivare direkt och berätta att man är intresserad av att jobba där, tipsar Charlotte Lindman.
Vanligaste sommarjobben
Mellan december och april anmäldes över 120 000 sommarjobb varav 5 872 i Kalmar län vilket är en stor ökning från förra året då 4 670 sommarjobb annonserades 2021. De vanligaste yrkena bland de anmälda sommarjobben är följande:
- Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende m.fl)
- Vårdbiträden
- Butikssäljare, fackhandel
- Vårdare, boendestödjare
- Personliga assistenter
TIPS / SÅ SÖKER DU SOMMARJOBB
Arbetsförmedlingen tipsar om hur du söker sommarjobb:
- Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa, men hinner kanske inte annonsera. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem.
- Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
- Håll dig uppdaterad på exempelvis din kommun, rekryteringssajter eller Platsbanken.se.
- Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
- Fundera på om du kan få anställning över sommaren via dina nätverk.
- Få inspiration i Arbetsförmedlingens jobbpodd.
- Tips och information om sommarjobb på Arbetsförmedlingens webbplats.
- Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier för att exempelvis lära dig hur du skriver ett riktigt bra cv, vad du ska tänka på under intervjun och hur du kan söka jobb via sociala medier
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.