MÖNSTERÅS
Joep Perk (1945–2022) – för alltid i våra hjärtan.
I dag, den 10 maj, är det exakt en månad sedan den populäre hjärtläkaren, forskaren och professorn i Oskarshamn avled.
Arbetskamraten – professorn och hjärtläkaren Jörg Carlsson, som jobbar på länssjukhuset i Kalmar – uppmärksammade honom på ett fint sätt i början av en kaféföreläsning – om hjärtat – på Hotell Munken i Mönsterås under tisdagskvällen.
– Joep var en väldigt viktig person – inte bara i Oskarshamn. Jag gillade alltid att arbeta och diskutera med honom. Efter att han gick i pension, så fortsatte han att jobba som seniorprofessor i hälsovetenskap på Linnéuniversitetet – och vi hade mycket kontakt. Senast var i februari i år. Även i skrift var han alltid på ett jätteglatt humör – han skämtade och tyckte verkligen om sitt arbete, sa Jörg Carlsson.
– Kort därpå insjuknade han. Jag blev väldigt chockad, eftersom jag såg honom som den friskaste av mina kollegor. Och han var väldigt frisk – och han höll sig frisk, men det hjälper inte mot vissa sjukdomar.
Jörg Carlsson berättade bland annat att Joep Perk ofta påpekade att det är möjligt att undvika förträngningar i kranskärlen genom att leva på rätt sätt – han brukade lyfta fram ett ganska isolerat folk i Amazonas som nästan aldrig får några hjärtinfarkter, tack vare sitt sunda leverne.
– Han pratade ofta om deras blodfetter och blodtryck samt mat- och motionsvanor. Vi människor måste inte utveckla kranskärlssjukdomar, sa Jörg Carlsson.
Kranskärlssjukdomarna är dock inget modernt fenomen – det har forskarna kunnat konstatera efter en studie av mumifierade kroppar, som var uppemot 4 000 år gamla.
Rolig och skicklig
Jörg Carlsson är en rolig och skicklig föreläsare – likheterna med Joep Perk är många.
De cirka 125 personerna på Munken (fullsatt i salen) fick bland annat veta att hjärtinfarkterna i det närmaste lyser med sin frånvaro i djurriket – men papegojan sticker ut som ett undantag i sammanhanget.
Churchill, ett undantag
Människor som vill dra på sig en kranskärlssjukdom bör bland annat röka, äta onyttig mat, röra sig så lite som möjligt och lägga på sig en hel drös med extrakilon.
Samtidigt kan ärftliga riskfaktorer tryckas tillbaka med hjälp av nyttig mat, träning och goda sömnvanor, för att nämna några exempel.
Men slumpen har också en roll i det hela, konstaterade Jörg Carlsson.
Han nämnde Winston Churchill, som passerade 90-strecket trots att han levde ett stressigt liv samtidigt som han led av fetma, högt blodtryck och höga blodfetter…
– Han rökte – och drack dessutom alldeles för mycket. Han hade alla riskfaktorer. Så kan det bli. Och det finns de som har gjort allt rätt och ändå får en hjärtinfarkt. Det finns ingen rättvisa i sjukdomarnas värld, sa Jörg Carlsson, som tveklöst kan dra fullt hus igen om han återvänder till Mönsterås för att föreläsa om hjärtat ur olika synvinklar.
Madeleine Rosenqvist (KD) – ordförande i folkhälsorådet i Mönsterås kommun, som arrangerade det hela – berättade att man tvingades säga nej till drygt 100 personer som ringde och ville köpa en plats på tisdagskvällens föreläsning (arrangören tog 50 kronor per person för kaffe och tilltugg).
– Det hade blivit för trångt. Men Jörg kan kanske komma hit en gång till. Till hösten, möjligen, så alla som vill får chansen att lyssna på honom, sa Madeleine Rosenqvist.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.