ANNONS

Teknikcollege4

Här är utbildningen som leder till anställning: ”Det finns en nationell kompetensbrist”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRISTDALA

Under onsdagen samlades Oskarshamns industriföretag på POD i Kristdala för att diskutera kompetensen i branschen. Genom evenemang, mässor och andra aktiviteter ska man locka ungdomar att söka utbildningar som leder till industrijobb.

– I länet utbildas 40 personer just nu, men behovet i länet är 240, säger Mikael Hedkvist från Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.

Mikael Hedkvist från Oscarsgymnasiet i Oskarshamn ser att om intresset för industrin ökar kommer fler ungdomar att ha garanterat jobb efter examen. Foto: Lotta Eliasson

Nätverk för samverkan

Teknikcollege är ett samverkansnätverk mellan skola och näringsliv. Syftet är att kompetensbehovet och utbildningar motsvarar varandra. Dessutom har Teknikcollege skapats för att kunna höja status och kvalitet på utbildningar inom industrin.

Oskarshamns nätverk representeras av de lokala industriföretagen och även IF Metall finns med i styrgruppen. Under onsdagen samlades de på POD i Kristdala för att diskutera hur de ska få fler ungdomar att söka sig till industrin.

“Vi konkurrerar egentligen med varandra men i den här frågan är vi helt eniga och överens”

KAJSA ENGHOLM, SKB


– Vi konkurrerar egentligen med varandra men i den här frågan är vi helt eniga och överens. Vi brinner för det här och har hittat ett forum att arbeta tillsammans, säger Kajsa Engholm, SKB.

Kajsa Engholm, SKB, tycker att detta är viktiga frågor och säger även att det är viktigt att företagen tar emot praktikanter. ”Det blir som en lång anställningsintervju”. Foto: Lotta Eliasson

Stort behov av kompetens

Kompetensbehovet är stort och genom mässor, evenemang, studiebesök ska man försöka lyfta branschen och göra den mer intressant för att unga ska söka utbildningar.

“Jag tror att det beror på att ungdomarna lyssnar mycket på föräldrar när de ska välja bana och de har en förlegad syn på vad industrin är för något”

MIKAEL JOHANSSON, IF METALL
Mikael Johansson, IF Metall, menar att bilden av industrin är förlegad. ”Numera är det inte ett skitigt jobb”, säger han. Foto: Lotta Eliasson

Högteknologiskt

– Jag tror att det beror på att ungdomarna lyssnar mycket på föräldrar när de ska välja bana och de har en förlegad syn på vad industrin är för något, säger Mikael Johansson, IF Metall.

Han menar att industrijobben är mycket mer komplicerade än vad de tidigare har varit.

– Jobb inom industrin handlar inte bara om att bli skitig under naglarna utan det ingår också väldigt högteknologiska uppgifter.

Vidare säger han att det förr var enkelt att få ett industriarbete utan utbildning men nu krävs det att man under fyra, fem månader blir inskolad innan man kan ta sig an uppgifterna.

– Eller så går man en utbildning på till exempel gymnasiet eller yrkeshögskola.

Just nu är det två elever som har sökt industriprogrammet på Oscarsgymnasiet som första hand och det återstår åtta platser innan programmet är fullt.

“I dagsläget utbildar vi 40 elever men är i behov av 240 vilket innebär att man får jobb redan när man tar studenten om man sköter sin utbildning”

MIKAEL HEDKVIST, OSCARSGYMNASIET

– I dagsläget utbildar vi 40 elever men är i behov av 240 vilket innebär att man får jobb redan när man tar studenten om man sköter sin utbildning, säger Mikael Hedkvist från Oscarsgymnasiet.

“Rollerna har utvecklats”

Om eleven också har intresset av att utvecklas på företagen finns alla möjligheter till att göra en karriär.

– Rollerna har utvecklats och har man tålamod kan man klättra i det företag som man arbetar på. Arbetsgivarna vill ofta ha personer som kan hela kedjan och de som vet hur allt hänger ihop, säger Mikael Hedkvist.

Emmelia Haglind, processledare för Teknikcollege Östra Småland, är glad för att det finns ett forum för att diskutera kompetensfrågor. Foto: Lotta Eliasson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS