HÖGSBY KOMMUN
Heléne Danielsson (KD), ordförande i utbildningsutskottet, tycker att det borde vara två vuxna i varje klassrum i Högsby kommun.
– En pedagog och en assistent – en pedagogassistent eller en lärarassistent. Då krävs det mer resurser, naturligtvis – det är jag medveten om. Men jag tror att det skulle underlätta mycket för pedagogerna. Då kan de koncentrera sig på att undervisa, säger hon.
Heléne Danielsson konstaterar att många lärare känner sig ensamma i klassrummen.
– Det är stökigare till och från – och det är inte alltid lätt att räcka till som pedagog. Om någon, exempelvis, ramlar och slår sig, så ska du som ensam pedagog ta hand om det. Saker händer och det ska omhändertas. Men egentligen är de där för att undervisa.
Detta var något som politikerna i utbildningsutskottet pratade om efter ett dialogmöte på Fröviskolans låg- och mellanstadium i Högsby i veckan.
– Det var ett jätteintressant samtal – och utskottsledamöterna är verkligen intresserade av verksamheten. Det är fantastiskt vilket engagemang det finns, säger Heléne Danielsson, som betonar att ovannämnda förslag enbart kommer från henne som enskild politiker.
Är lärarna alltid ensamma i klassrummen?
– Nej, ibland kan en elev ha en elevassistent – men det är inte alltid två vuxna i rummet. Men sedan delar de upp i grupper och hjälps åt, kollegor emellan. Klasserna i våra skolor är inte stora – det finns skolor som har mellan 30 och 35 elever i varje klass, men så ser det inte ut hos oss. Det kan ändå behövas två vuxna, säger Heléne Danielsson.
– Vi som ansvariga politiker måste titta på vad vi kan göra för att underlätta för personalen. Det handlar inte om att det är väldigt bråkigt och stökigt – utan det rör sig först och främst om att många arbetsuppgifter läggs på pedagogerna. Någon kan ha glömt något, någons katt kan ha dött – och då ska pedagogen hantera det. De känner inte att de räcker till alla gånger, understryker hon.
Har ni inom Kristdemokraterna räknat på vad det skulle kosta att ha två vuxna i varje klassrum?
– Nej, vi har inte räknat på det formellt – men jag tror att man förebygger många framtida kostnader för socialutskottet och utbildningsutskottet om vi väljer att ha två vuxna i klassrummen. Vi hade ett jättebra samtal om detta i utbildningsutskottet – och allt börjar med att man samtalar, svarar Heléne Danielsson, som berättar att låg- och mellanstadiet på Fröviskolan har 31 tillsvidareanställda medarbetare.
– Och det finns två paralleller i varje klass – förutom femman, som har tre paralleller. Och fritids har ungefär 100 elever.
– Vi pratade också om att det gäller att jobba med matematiken. Insatser krävs. Under en tid har vi haft det språkutvecklande arbetssättet – och ett systematiskt kvalitetsarbete, som ger effekt. Och vi kommer att fortsätta att jobba med det – men vi behöver genomföra en liknande satsning inom matematiken. Jag tror på det systematiska kvalitetsarbetet, att man systematiskt gör saker – och dokumenterar, utvärderar och gör uppföljningar. När man dokumenterar ser man en utveckling, annars tror man bara att det var bättre eller sämre tidigare.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.