FREDAGSKRÖNIKAN
I går berättade vår tidning om de två första, bekräftade, coronafallen bland hemtjänsttagarna i Oskarshamns kommun.
Hela skyddsutrustningsarsenalen – med munskydd, visir och långärmat – används enbart när det finns en bekräftad smitta hos en hemtjänsttagare.
För mig är det ofattbart att man inte tar höjd och ger personalen full skyddsutrustning vid varje kontakt med en medborgare som har hemtjänst – oavsett om det finns en bekräftad smitta eller inte.
Hemtjänstpersonalen, och personalen på alla äldreboenden, borde ha full skyddsutrustning hela tiden.
Varför chansar man?
Det handlar om människoliv.
Är inte dessa människoliv viktiga?
På sistone har flera framstående forskare påpekat att det finns symtomfria personer som sprider smittan.
Men Folkhälsomyndigheten ändrar inte på riktlinjerna. Myndighetsföreträdarna har sagt att de symtomfria smittspridarna endast står för en liten del av smittspridningen.
Men är inte det illa nog?
Jag håller med Stephanie Zepacki, som är skyddsombud och undersköterska inom hemtjänsten i Malmö stad.
“Människor dör”
– Jag tycker att vi ska ha full skyddsutrustning hos alla brukare och att vi ska behandla alla som misstänkt smittade, säger hon till SVT Nyheter.
Hon fortsätter:
– Jag anser inte att det är riskfritt att arbeta utan skydd. Ingen har tillräcklig kunskap om detta virus – och vi ser hur människor dör runtomkring oss.
Helen Martinsson, avdelningschef för vården och omsorgen i Malmö stad, tycker att det räcker att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Hon svarar så här i SVT:
– Vi skapar inga egna rutiner. Om vi använder skyddsutrustning överallt, alltid, så räcker den inte när vi väl behöver den. Det är en ganska enkel ekvation.
Absolut – men det är makthavarnas ansvar att förbereda oss för en krissituation.
Det har de misslyckats med.
Nu är det deras uppgift att lösa situationen.
Sätt igång inhemsk skyddsutrustningstillverkning på så många ställen i Sverige som möjligt.
Hemtjänstpersonal i vårt land utsätts dagligen för smittorisk – och hela tiden finns det en risk att personalpersoner smittar medborgarna som har hemtjänst.
De styrande politikerna har hela tiden sagt att vi framför allt ska skydda de äldre – och personer inom andra riskgrupper. Det verkar dock mest handla om tomma ord.
Det finns nämligen bevis för att makthavarna inte bryr sig nämnvärt om situationen inom äldreomsorgen.
Nyhetsbyrån TT konstaterar i en artikel att kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot både äldreboenden och hemtjänst.
Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, säger till TT att pandemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen under många år:
– Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli så här. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas – hur går det för äldreboenden och hemtjänsten?
Den svenska coronastrategin gick alltså ut på att skydda de äldre, först och främst. Smittan tog sig in ändå – både på äldreboenden och inom hemtjänsten.
Enligt svenska äldreforskare är det sannolikt att den pressade situationen på äldreboenden och inom hemtjänsten har bidragit, skriver TT.
”Kommunernas förutsättningar för att minska smittspridning till sköra äldre var inte optimala med personalbrist och dålig kontinuitet”, skriver TT.
Marta Szebehely är professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.
“Har försummats”
– Äldreomsorgspersonalen har under lång tid försummats. Det har blivit en mycket hårdare tidspress och man jobbar mycket oftare underbemannat. Att då hinna sköta hygien och sedan också organisera jobbet så att man faktiskt inte går mellan sjuk och en frisk blir givetvis mycket svårt, säger hon till TT.
Ingmar Skoog understryker att de äldre träffar många olika vårdare varje vecka – och varje vårdare har i sin tur kontakt med många vårdtagare, påpekar han i TT-intervjun.
– Det är fullständigt uppenbart vad det innebär för smittspridningen.
”Kommunernas besparingar medför också att verksamheterna sällan har fler fastanställda än absolut nödvändigt. Det innebär ett stort behov av timvikarier som kommer och går. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är var femte person inom den kommunala äldrevården timanställd”, skriver TT.
– Många är outbildade. De kanske inte ens märker att de är smittade, men det kan också vara så att de inte vågar notera en liten känning i halsen eftersom de som timanställda helt förlorar sin inkomst om de är hemma, säger Ingmar Skoog till TT.
Det är problematiskt att pengarna till äldreomsorgen under en lång tid inte har hängt med när antalet äldre har blivit fler, påpekar Marta Szebehely i TT-intervjun.
– Verksamheterna har blivit allt mer resursknappa. Det är kopplat till att äldreomsorgen alltid haft låg status. Det är inte ett attraktivt jobb – det är låga löner, säger hon.
”Äldreforskarna är kritiska till att myndigheterna inte tillräckligt snabbt insåg att äldreomsorgen behövde både extra resurser och skydd”, skriver TT.
– Väldigt sent uppmärksammade man att även personalen inom äldreomsorgen behöver skyddsutrustning, säger Marta Szebehely.
Ja, man blir nästan mållös.
Jag är väldigt besviken på de styrande politikerna.
Många tycker att man ska vara tyst och lyssna på experterna.
Men vi har faktiskt yttrandefrihet och åsiktsfrihet i Sverige.
Det här är en demokrati.
Inte en diktatur.
“Rysk roulette”
Många jämför också covid-19 med andra sjukdomar som härjar runtom i världen.
Men det går inte att jämföra covid-19 med sjukdomar som inte är pandemier.
Coronaviruset slår mot hela jordens befolkning, samtidigt – i princip, vilket bland annat innebär att sjukvården riskerar att kollapsa.
Covid-19 är dessutom lite av rysk roulette.
Många klarar sig fint – men många blir också sjuka under en längre tid – och ett betydande antal människor hamnar på intensiven.
Och alldeles för många dör.
Även yngre personer utan bakomliggande sjukdomsbilder…
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.