ANNONS

Regionråd Angelica Katsanidou (S)
Regionråd Angelica Katsanidou (S). Foto: Region Kalmar län

Världshälsodagen: “Omställningen till Nära vård är en viktig pusselbit”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Världshälsodagen, idag den 7 april, har temat “Vår planet, vår hälsa” och uppmärksammas av länsunionen genom regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), regionråden Karin Helmersson (C) och Johanna Wyckman (L) i ett gemensamt pressmeddelande.

Den 7 april är det Världshälsodagen. Dagen är till påminnelse av världshälsoorganisationen WHO:s bildande 1948. Världshälsodagen 2022 har temat ”Vår planet, vår hälsa” där WHO uppmärksammar betydelsen av att investera i hälsa, och lyfter brådskande aktiviteter som behövs för människors och planetens ömsesidiga hälsa.

– En sådan investering i hälsa är förebyggande insatser. Omställningen till Nära vård är en viktig pusselbit i det arbetet. Vi har gjort stora budgetsatsningar för att stärka länets hälsocentraler, som är grunden för den patientnära sjukvården. Hälsosamtal för att tidigt fånga upp indikationer på ohälsa är en annan satsning som genomförs, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Förbättra människors hälsa

– Vi vet att det finns ett starkt samband mellan försämrad hälsa, låg utbildning och arbetslöshet. Även det regionala utvecklingsarbetet är ett verktyg för att förbättra människors hälsa. Det finns olika typer av utmaningar runt om i länet. Det behövs fler riktade insatser, utformade efter lokala förutsättningar, så att utvecklingsarbetet kan komma fler invånare till del, säger Karin Helmersson (C), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Globala mål för hållbar utveckling

– För att bidra till planetens hälsa arbetar Region Kalmar län med Agenda 2030 som är FN:s globala mål för hållbar utveckling. Det innebär bland annat en mer hållbar förvaltning och användning av naturresurser, en cirkulär ekonomi, minskade avfallsmängder och en ansvarsfull hantering av kemikalier. Det är exempelvis viktigt att vi fortsätter byta ut fossilbaserade engångsmaterial till flergångsmaterial och biobaserade engångsmaterial, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hållbarhet och folkhälsa.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS