DEBATTARTIKEL
I helgen ställde vi fram klockan en timma till så kallad “sommartid”. Debattörerna från initiativet Normaltid Alltid skriver ett debattinlägg om slopad tidsomställning och vilken tidzon Sverige bör ha. Frågan måste tas på större allvar anser de fjorton författarna.
Vår hälsa står på spel! Finland tröttnade på tidsomställningen, fick med sig tillräckligt många och EU-parlamentet röstade, år 2019, för slopad omställning av tiden. Varje medlemsland skulle själva få bestämma om de skulle behålla sin normala tid eller byta till ”ständig sommartid”.
Det handlar inte om att få sommar året runt utan om vi ska stanna kvar i vår tidszon, UTC+1. Eller om vi ska byta och hamna i samma tidszon som idag gäller i Baltikum, Finland och delar av Ryssland, UTC+2? Men Corona pandemin kom och frågan sköts på framtiden som om den inte vore viktig. Frågan måste tas på större allvar än vad som hittills har gjorts.
Javisst är det härligt med ljusa sommarkvällar men vårt land ligger så lång norrut att det inte fungerar under den mörka årstiden. Allt påverkas, bland annat vår hälsa – både den fysiska som den psykiska, oavsett ålder. Som ni förstår är det en större fråga än vad många tror, av flera skäl.
För vad händer om vi byter till den östeuropeiska tiden, UTC+2?
- Fler blir deprimerade, stressrelaterade sjukdomar ökar och antalet bilolyckor blir fler samt att det till och med blir fler som drabbas av cancer och diabetes, det visar forskningen. Kroppen styrs av mängden ljus, när det mörknar blir vi trötta och somnar, när sen gryningen kommer vaknar vi. En komplicerad process i vår hjärna som lätt störs om vi rubbar dygnsrytmen.
- Hur vill vi att framtiden ska se ut när det gäller de yngre generationernas skolresultat? När elever och studenter inte är utvilade ordentligt sjunker kunskapsnivån. Det finns bevis på att det är svårare att ta in/behålla ny kunskap om vi tvingas upp för tidigt.
- Sveriges handelsekonomiska förutsättningar påverkas genom att byta tidszon. Kommunikationerna försvåras på många områden som redan idag kan upplevas som problematiska.
Vad som är rätt eller fel tidszon avgörs av vår biologi. Vår kropp är gjord att fungera som bäst när vi lever i enlighet med solen och det innebär att vi ska behålla vår svenska normaltid och stanna kvar i tidszonen UTC+1. Det finns flera exempel på att leva i fel tidszon påverkar negativt.
Vi behöver ljuset på morgonen för att kunna fungera normalt.
Vi vill behålla god hälsa för alla.
Normaltid Alltid – organiserat initiativ av vanliga medborgare www.normaltidalltid.nu
- Pia de Lerigon
- Ann Ullander
- Fabian Norlin
- Christina Svensson
- Susanne Gudmunds
- Berit Bornecrantz Dias
- Jan Lötvall
- Annicka Gunnarsson
- Mikael Blomgren
- Martin Bergek
- Gudrun Renberg
- Kjell Rilbe
- Thomas Lundevall
- Anders Borelius
Foto: Freepik