MÖNSTERÅS
”Mönsterås är tredje kommun i länet som ansluter i princip samtliga förskolor till projektet Goda vanor tillsammans – tandborstning i förskolan”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på tisdagen.
”Projektet handlar om att skapa goda rutiner tillsammans genom ett extra fluorid- och tandborsttillfälle i förskolan och samtidigt bidra till friskare munnar på länets barn.”
”Projektet drivs av folktandvårdens folkhälsoklinik och syftar till att vända kariessituationen bland länets barn. Karies, det vill säga hål i tänderna, är en av världens vanligaste folksjukdomar som med enkla medel går att förebygga. WHO (Världshälsoorganisationen) har som mål att 80 procent av alla sexåringar ska vara kariesfria. I Kalmar län var endast 78,6 procent kariesfria år 2021”, skriver regionen.
– Även om det är föräldrarnas ansvar att hjälpa barnen att borsta tänderna och hålla sina barns tänder friska, så gör projektet stor skillnad genom att skapa goda vanor tidigt i livet vilket är en av förutsättningarna för en god munhälsa nu och i framtiden, säger Angelika Tjäder, tandhygienist på folktandvårdens folkhälsoklinik och drivande i projektet.
Fakta/Goda vanor tillsammans – tandborstning i förskolan
Just nu är det 54 förskolor i länet som är med i projektet. Kommunerna Högsby och Torsås är de enda som valt att ansluta samtliga sina förskolor. Mönsterås kommun har anslutit i princip alla sina förskolor. Även Öppna förskolan i Mönsterås är med i projektet och har tandborstning som en veckovis aktivitet.
Folkhälsokliniken skickar med jämna mellanrum tandborstar, tandborstställ och tandkräm till de medverkande förskolorna.
Alla förskolebarn får en egen tandborste med sitt namn på. De tar själv upp en tandkrämsklick från en tallrik och borstar sedan sina tänder. Det viktiga är inte att det blir en regelrätt borstning i två minuter utan att barnen får ett extra fluoridtillfälle utöver de två gånger som barnen bör borsta sina tänder varje dag.
När på dagen barnen borstar sina tänder bestämmer förskolan utifrån den dagliga verksamheten.
Foto: Region Kalmar län