OSKARSHAMN
Drygt 1,8 plusmiljoner.
Det resultatet landade bildningsnämnden i Oskarshamns kommun på när böckerna för 2021 stängdes.
– Det är totalt för vår nämnd – och det är en avvikelse på 0,25 procent. Det är i princip ett plus-minus-noll-resultat. 1,8 miljoner kronor är mycket pengar – men det blir inte så mycket, procentuellt sett, när vi tittar på hela vår budget, säger nämndens ordförande Anton Sejnehed (S), som berättar att förra årets årsbudget låg på 725 miljoner kronor.
– Vi har verksamhetsdelar, med överskott, som täcker upp för dem som går med underskott. Vi ser att vi behöver fortsätta att jobba med att skapa ett lugn även för verksamheterna som arbetar med att få en budget i balans.
Vilka verksamheter brottas med underskott?
– Vi har fortfarande utmaningar inom grundskolan. Vi ser också att det finns ett underskott både inom Oscarsgymnasiets och Komvux verksamheter, där Komvux har det största underskottet. Det handlar om att vi har fler vuxenelever som går och läser där. De läser både på de programmen som vi har på plats på gymnasiet – och på de som vi köper via upphandling.
Hur stort är Komvux underskott?
– Ungefär 1,5 miljoner kronor.
– Gymnasiets underskott ligger på 260 000 kronor.
Det är inte fler besparingar på gång, kopplat till underskotten?
– Vi tar inte några beslut om besparingar från centralt håll. Det är inte aktuellt. Vi har tagit beslut om att höja elevpengen inför 2022 – det är så vi styr verksamheterna. Vi höjde elevpengen inför i år. Sedan måste man fundera och reflektera inom varje verksamhet. Vissa enheter kan behöva göra förändringar. Andra kan till och med göra mer än tidigare.
– Elevpengen är det som vi lägger ut direkt till skolorna. Men vi har också pengar till skolorna som vi behåller centralt. Det är det som vi kallar för verksamhetsstöd. Och de pengarna söker skolorna. Det är pengar som man får per elev. Det handlar om eleverna med störst behov. Och då kan en skola flagga för att elevpengen som de har inte räcker för att hjälpa de här eleverna. Då kan man söka pengar. Det är vår elevhälsa som tar besluten och fördelar ut dem som stöd till eleverna. Vi fick en utökning på 4,4 miljoner kronor inför i år – och då fördelade vi dem mellan de här olika kategorierna. Totalt för grundskolans del har vi skjutit till 4,4 miljoner kronor – plus att vi har gjort vissa priskompensationsinsatser inom grundskolan.
– Vi ska hålla budgeten i år – sedan kan det finnas skillnader mellan våra verksamheter, men på det stora hela ska vi hålla budgeten, säger Anton Sejnehed, som berättar att nämnden inte har förbrukat alla sina investeringsmedel.
Nämnden ber om att få plocka med sig 4,6 miljoner kronor, i oförbrukade investeringsmedel.
Av dem är 4 miljoner kronor öronmärkta för konstgräsmattan som ska bytas ut på Oskarshamns AIK:s anläggning i Ernemar.
– Men den överklagades och har därför blivit försenad. Vi kunde därmed inte byta matta. Vi har även fått en investeringspåse med investeringar för föreningar, där vi vill föra över 460 000 kronor. Och det handlar om att vi ska kunna hjälpa föreningar att investera i anläggningar som kommunen äger.
Konstgräset byts ut i år, eller?
– Det avgörs i domstol. Först överklagades den en gång – och sedan överklagades den igen.
Vad är överklagandet kopplat till?
– Det rör sig om företag som inte är nöjda med utfallet av upphandlingen. De har därför överklagat den.
– När en dom kommer, så kan någon annan vara missnöjd med den domen – och då överklagas den igen.
– Vi väntar snällt – ett visst förarbete har gjorts, men när det kommer till mattan så måste vi vänta, säger Anton Sejnehed.
Ni ska även lägga nytt konstgräs på Arena Oskarshamn?
– Inte nu. Men det ska göras med jämna mellanrum, enligt vår plan.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.