SIMPEVARP
På tisdagen stod det klart att Energimyndigheten beviljar upp till 99 miljoner kr i forskningsanslag till Swedish Modular Reactors AB för att bygga en modulär blykyld testanläggning på OKG i Oskarshamn. Testreaktorn ska vara eldriven och beräknas vara klar för drift senast 2024.
Pilotanläggningen kommer att byggas på OKGs område inom ramen för projektet Solstice, där det internationella energibolaget Uniper tillsammans med Blykalla och forskare på KTH har för avsikt att ta fram en testanläggning som ett första steg i en forskningsserie.
“Oerhört glädjande besked”
Baserat på resultaten från testanläggningen är tanken sedan att bygga en demonstrationsreaktor, Sealer, vars målsättning är att kunna tas i drift under 2030-talet.
– Det är ett oerhört glädjande besked som vi får från Energimyndigheten idag. Beskedet har ett stort symboliskt värde för svensk kärnkraft, och är ett viktigt steg för utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige, säger Johan Lundberg, VD OKG och styrelseledamot i Swedish Modular Reactors.
Leverans av fossilfri el
– Historiskt har Sverige som nation byggt upp en kärnkraftsindustri från grunden. Inom loppet av knappt 20 år på 1970-1980-talet, byggdes 12 reaktorer med i huvudsak inhemsk kompetens. Det har inneburit stora konkurrensfördelar för svensk industri, och att vi haft ett av de främsta elsystemen i världen både vad gäller klimat och stabilitet, säger Johan Lundberg.
Det som särskiljer en SMR från dagens stora kärnkraftverk är att den kan leverera samma stabila och fossilfria el som idag, men mer flexibelt och på mindre yta. Även säkerhetssystemet är annorlunda, där ett så kallat passivt säkerhetssystem innebär att om en incident skulle inträffa så kyler reaktorn ner sig själv, utan att vara beroende av någon yttre elförsörjning.
Lägre kostnad för tillverkning
Tanken är att de olika delarna till en SMR tillverkas i en fabrik och transporteras till platsen där den behövs. Delarna monteras sedan ihop på plats, nästan som en byggsats. Eftersom de kan serietillverkas blir både kostnaden och tiden som krävs för att bygga en SMR mycket lägre än för ett storskaligt kärnkraftverk. Genom att koppla ihop flera SMR på platser där det behövs mer el kan effekten anpassas bättre till specifika behov, vilket bidrar till mer flexibilitet, stabilitet och planerbarhet i elförsörjningen.
– En SMR behöver inte laddas med nytt kärnbränsle lika ofta som ett konventionellt kärnkraftverk. Vissa modeller av SMR levereras till och med färdigt med allt bränsle som det kommer att behöva under sin livstid. Därefter flyttas hela bränsleenheten till slutförvar. Detta minskar både kostnaderna och ökar driftsäkerheten, förklarar Johan Lundberg.
Foto: Uniper Sverige
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.