ANNONS

Thomas Wennerklint

Lördagskrönikan: ”Varför blir vi så upprörda nu?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Vad händer med synen på världshälsan efter corona? Vad nöjer vi oss med?

Vi befinner oss mitt i en pandemi, vi räknar smittade, avlidna och personer som tillfrisknar.

Många drabbas, varje dödsfall i sig är förstås en tragedi för nära och kära. Ändå ställer man sig frågan varför världen reagerat så kraftfullt nu, när antalet dödsfall i covid-19 är ganska blygsamma i förhållande till andra sjukdomar.

Jag såg en intervju med Johan von Schreeb i SVT:s ”Morgonstudion”. Schreeb är professor och specialiserad inom global katastrofmedicin.

Han menade att vi reagerar och tar i på ett sätt som man bör göra i ett modernt samhälle, men att man ändå kunde fundera över vad kostnaderna blir när man summerar allt längre fram.

Sveriges strategi diskuteras ju flitigt eftersom den skiljer sig en hel del från de flesta andra länders. I takt med att antalet döda i Sverige stiger ökar kritiken, inget konstigt i sig.

Men tiden får utvisa vilka som får rätt.

Det jag fundera över är om världen kommer att förändra hur vi ser på andra sjukdomar och förhållanden som tar livet av många människor och kanske framför allt barn.

”Fruktansvärt och skrämmande”

Varför blir vi så upprörda nu men rycker på axlarna åt att till exempel en halv miljon barn dör i diarréer varje år. DET är fruktansvärt skrämmande. Och onödigt.

Självklart ska vi göra vad vi kan för att skydda personer i riskgrupper från corona, det är inte det som det här handlar om.

Siffror är alltid intressanta och här kommer ett par (källorna är WHO (World Health Organization), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) och IJID (International Journal of Infectious Diseases).

Tbc: 1,5 miljoner döda per år

Malaria: 435 000 döda per år

Mässlingen: 140 000 döda per år

Diarréer: 500 000 döda barn per år

Lunginflammation: 800 000 döda barn per år

Influensa i Italien säsongen 2016-2017: 25000 döda

Influensa i USA säsongen 2017-2018: 61000 döda

Ställ detta i relation till antalet döda i världen av Covid-19 fram till 6 april: 74500 döda.

Fundera lite på de här siffrorna. Diskutera gärna i små grupper (jättesmå) med minst två meters avstånd.

Lägg också till antalet döda i trafikolyckor i världen på ett år: 1,5 miljoner…

Som jag nämnde i en tidigare krönika så har dessutom tidigare pandemier skördat betydligt fler dödsoffer utan att hela världen stängde ner och gick i karantän.

”Mer känsliga nu?”

Kan det vara så att vi är mer känsliga nu?

Vi har levt i tron att vi är nästan odödliga, ”sjukdomar drabbar inte mig”. Dessutom är lidande som ligger utanför landets gränser inte lika påträngande och verkligt.

Nu när corona slår till mot allt och alla och vi har våra sociala medier som sprider både information och desinformation så har vi drabbats av nästintill panik.

Men det som Johan von Schreeb tog upp i SVT var att flera av de sjukdomarna som radades upp här inte är några som är varken svårbehandlade eller svåra att förebygga – MEN det saknas resurser och vilja! Framför allt är det nog viljan som är bekymret.

Att förbättra hälso- och sjukvård för alla människor i världen är ett av de 17 övergripande målen i Agenda 2030. Där har världen något att ta tag i.

Förhoppningsvis har humanismen och ansvarskännandet fått sig ett uppsving efter den här pärsen. Kan världen enas att ta hand om de hälsoproblem vi blundat för på riktig sedan?

####

Det är ju mycket mindre folk i rörelse på stan – det känns som långfredag varje dag. När jag var liten var långfredagen den i särklass tråkigaste dagen på året. Inget hände, allt var stängt, inget kul på TV och bara seg musik på radion. Till och med de vuxna var uttråkade.

Åtminstone kändes det så då.

Stannar hemma

Själv åker jag ingenstans i påsk, trots att jag så gärna skulle vilja åka ner till Helsingborg och träffa min mor och min faster och farbror. Men det är inte värt den risken, även om den är minimal. Som tur är finns det telefon!

Nästa vecka blir det hemmapyssel, det ska målas i ett par rum och sedan hoppas jag på lite vårvärme så att trädgården kan få lite tillsyn.

Glad påsk och ta hand om varandra!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

____________________________

Länk till SVT-intervjun:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vi-tar-i-pa-ett-satt-som-man-bor-gora-i-ett-modernt-samhalle

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS