ANNONS

Kvinna som sitter i sängen och snyter sig
Foto: Freepik

Professorer: Covid-19 bör inte längre klassas som samhällsfara

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Dagens restriktioner bör slopas och covid-19 bör inte längre klassas som samhällsfara enligt de tre professorer som tillsammans skrivit debattartikeln “Sluta betrakta covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom” i DN. Att säkra hög immunitet i samhället och bland riskgrupperna är de viktigaste samhällsåtgärderna enligt författarna till debattartikeln.

Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, Magnus Gisslén professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin och Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik vid Linköpings Universitet skriver i debattartikeln att smittskyddsåtgärderna riskerar att utgöra en större samhällsfara än spridningen av covid-19 i samhället.

Riskerna för allvarlig sjukdom är låga

Professorerna vill att dagens restriktioner bör slopas och att omikronvarianten inte ska ses som lika allvarlig än de tidigare varianterna, trots att omikron, som är mest smittsam, har stor spridning i landet. De framhåller att riskerna för allvarlig sjukdom är så pass låga så att den inte bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom efter att en hög andel av befolkningen vaccinerat sig och att många redan haft covid-19.

“Omikron­varianten är mest smittsam, mer resistent mot vaccinets skydd och troligen mindre benägen att medföra allvarlig sjukdom. Men en ovaccinerad person riskerar allvarlig sjukdom och död”, skriver författarna i debattartikeln.

Realistisk syn på covid-19

De tre författarna till debattartikeln anser att vi istället för restriktioner bör ha “en realistisk synd på covid-19”. Covid-19 kommer inte att försvinna utan vi måste lära oss att leva med viruset. Det viktigaste samhällsåtgärderna, bör enligt professorerna, vara att säkra en hög immunitet i samhället och i synnerhet bland riskgrupperna.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS