OSKARSHAMN
En läsare hör av sig till ON och berättar att hon blev upprörd när hon läste att Rödsleskolans expedition har renoverats för 20 miljoner kronor.
– Sju stycken blev av med sina jobb på skolan i juni, på grund av sparkrav och med anledning av att skolan hade ett minus på fyra miljoner kronor. Jag undrar därför hur det kan vara försvarbart att anställa en biträdande rektor och renovera skolan för 20 miljoner kronor. De kunde ju ha haft kvar de anställda i stället.
– Att ta bort personal på en skola där det finns mobbning och annan otrygghet är inte okej. Att ta bort stöd för elever och lärare är inte okej. Det går emot skollagen, säger läsaren.
Hur ser bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på detta? Vi ställer frågan på måndagen
– Byggnationen av nya lokaler till elevhälsan, administrativ personal och rektorer har pågått under flera år. Diskussionen och förslagen om anpassningar, på grund av den bristande arbetsmiljön och sekretessen, har funnits med sedan 80-talet. I kommunens investeringsbudget har en ny lokal funnits med i flera år – vilket det har rapporterats om i medier. Det har också funnits krav på att en nybyggnation ska anpassas till den omliggande miljön. Nya lokaler behövdes för att det skulle vara möjligt att upprätthålla sekretessen, det vill säga att människor inte skulle höra de samtal som sker när en elev träffar en skolsköterska eller kurator. Eller för att ingen annan ska höra när rektor för samtal med vårdnadshavare om en enskild elevs behov – och så vidare. Det handlar om respekt för människors integritet, säger Anton Sejnehed.
– Investeringar är något vi gör gemensamt i Oskarshamns kommun och inget som en enskild enhet, i detta fall en skola, beslutar över eller bekostar. Kommunfullmäktige tar besluten och står för den gemensamma finansieringen. När kommunen gör en investering så sker det inte via driften, utan det som belastar driften är avskrivningskostnader. När vi pratar om en fastighet brukar man generellt säga att den skrivs av på 33 år. Det innebär då att kostnaden för varje år är 1/33-del.
– Bildningsnämnden har under hela året flaggat för att grundskolan har det tufft och att nämnden som helhet klarar sin budget, men att grundskolan inte når en budget i balans. Med det som bakgrund har vi beslutat om en satsning på över 4,4 miljoner kronor mer till grundskolan under nästa år. Dessa resurser kommer fördelas till de skolor som har barn med störst behov, säger Anton Sejnehed.
Foto: Freepik
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.