ANNONS

garpvagen

Bergvall (S) berättar: Därför fungerade sandningen så dåligt i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Under november månad kostade snöröjningen i Oskarshamns kommun mellan 1,5 och 1,6 miljoner kronor.

– Sedan får vi räkna med mellan 500 000 kronor och en miljon kronor till, beroende på hur det blir med december, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

Det går inte längre att ha avgiftsfria offentliga toaletter, konstaterar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).
Tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

Pengarna i snöröjningsbudgeten är slut, vilket vi har skrivit om tidigare. Men kommunstyrelsen går in och tar den aktuella kostnaden.

Sandningen har väl fungerat ganska dåligt i Oskarshamn hittills i år?

– Problemet är att gruset sjönk ner i sörjan och frös in i den. Vi var ute och sandade hela söndagen och hela måndagen på alla gator vi kom åt. De gjorde inte annat. Men när det är så mycket massa, så åker sanden ner. På söndagen saltade vi lite, men saltet försvann med regnet på måndagen, konstaterar Yvonne Bergvall, som beskriver det hela som en bekymmersam dominoeffekt.

“Jag delar uppfattningen om att det har varit glashalt”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Men jag delar uppfattningen om att det har varit glashalt. Men vi har också kunnat konstatera att det har varit halt ute på E22:an, där bilar har glidit av vägen. Det kom relativt mycket snö i Oskarshamn, och i Kristdala kom det ännu mer, och ismassan blev hård. Vi var inne på att hyvla och skrapa bort den. Men då fanns det bara en skrapa tillgänglig – och det hade tagit flera veckor. Nu blir det mildväder igen. Och lite har vi försökt hålla i pengarna också. Det är en jättesvår avvägning. Sedan måste man komma ihåg att det är vinter.

Men jag tänker främst på äldre människor som behöver komma ut och promenera även på vintern…

– Ja, jag gick på Forumparkeringen i går, i och med att vi hade kommunstyrelsesammanträde på Forum på tisdagen. Där var det skridskobana. Vi hade sandat där – men sanden hade åkt ner igenom isen, så det var inte mycket sand kvar, tyvärr. Personalen gör sitt bästa. De har kört mycket och de måste få vila lite också. Vi har ett ansvar för deras arbetsmiljö, säger Yvonne Bergvall.

“Det är inte så lätt för oss att ta in extrafolk”

YVONNE BERGVALL

– Och det är inte så lätt för oss att ta in extrafolk, på grund av att det är brist på folk med lastbilskort. Och alla är inte vana vid att jobba med snöröjning, i och med att det är en säsongsuppgift.

Vi fick in några samtal om att kommunen ska ha sandat i större utsträckning förr i tiden. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. En del vill att vi ska salta – och andra tycker inte att vi ska salta. Det är inte bra för tassarna på hundarna, säger många. Det är möjligt att det inte är – men är det möjligt, så saltar vi. Men vet vi att det ska bli regn, så är det ingen idé med att salta. Då försvinner saltet direkt.

När det gäller budgeten som helhet, så är tekniska nämndens ambition att landa på ett nollresultat under innevarande år.

– Det tror jag att vi gör. Under mina elva år som ordförande i tekniska nämnden har vi inte haft något minus i budgeten – förutom snöröjningen, som vi får täckning för (via kommunstyrelsen), säger Yvonne Bergvall.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS