ANNONS

antonsejnehed

Järnrör användes som slagträ i debatt mellan S och SD i fullmäktige i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Vi fick se något som påminde om tungviktsboxning under måndagskvällens fullmäktigemöte i Oskarshamn.

Budgetdebattens vågor gick höga när de två största partierna i kommunen – Socialdemokraterna med 17 fullmäktigeplatser och Sverigedemokraterna med nio mandat – pratade om otryggheten.

Michael Erlandsson (SD) påpekade att otrygghet kan handla om att ett butiksbiträde inte vågar gå till sitt jobb på grund av att det är otryggt i det aktuella området vid vissa tidpunkter på dygnet.

Michael Erlandsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

“Otryggheten har vuxit under de senaste decennierna i det här landet”

MICHAEL ERLANDSSON (SD)

Och tonårsflickan kanske inte vågar gå till gymmet, betonade han.

– Hon kanske inte vågar gå ut. Det kan också röra sig om omsorgspersonal som är rädda för att åka ut till vissa områden och utföra sina arbetsuppgifter. Otryggheten har vuxit under de senaste decennierna i det här landet – och den fortsätter växa. Vi sverigedemokrater har påtalat vikten av att vi måste arbeta såväl brett som djupt med trygghetsfrågorna och den ökade brottsligheten. Är ni nöjda med tryggheten? Varför är ni rädda för att ta till krafttag? Vi sverigedemokrater har ett helt batteri med åtgärder. I vårt driftbudgetförslag lägger vi en miljon kronor på trygghetsskapande åtgärder. Och vi lägger en miljon kronor i investeringsbudgeten. Vi vill exempelvis ha fler poliser och kommunala väktare. Och vi vill göra vardagen tryggare för våra äldre. Varför ska vi gå ett, två och tre steg bakom andra kommuner som har vidtagit de åtgärder som vi efterfrågar?

“Vi tycker inte på något sätt att kriminalitet är okej”

ANTON SEJNEHED (S)

Anton Sejnehed (S) svarade:

– Socialdemokraterna tycker att brott, straff och kriminalitet är viktiga frågor. Vi tycker inte på något sätt att kriminalitet är okej. Begår man ett brott, så ska man straffas. Vi behöver också fokusera på brottets orsak – vad är det som leder till brott? Där genomför vi en stor rad med satsningar i vår budget. Jag hoppas att Michael har lagt märke till dem. Det handlar bland annat om att vi växlar upp fältarbetet. Fler vuxna kommer att vara ute på stan på kvällar och helger – för att möta ungdomar och för att skapa ett lugn.

Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

– Det handlar också om att vi satsar på en mobil fritidsgård i hela kommunen. Det ska finnas vuxna överallt – inte bara i centrum. I investeringsbudgeten har vi, under flera år, satsat på olika ljusinsatser överallt i kommunen, i samarbete med lokalbefolkningen.

“Kommunen och fullmäktige beslutar inte om brott och straff”

ANTON SEJNEHED

– Det handlar också om ökad samverkan med polisen. Vi har utvecklat brottsförebyggande rådet – och det kommer vi att fortsätta med. Men kommunen och fullmäktige beslutar inte om brott och straff. Vi kan framför allt jobba med det förebyggande arbetet. Är man kriminell, så ska man straffas – men det är en fråga för polisen. Det är inte en fråga för oss, underströk Anton Sejnehed.

Michael Erlandsson replikerade:

– Jag kan konstatera att Socialdemokraterna verkar ha ett motsägelsefullt förhållande till brottslighet och otrygghet. Du kan stå här, Anton, och säga att ni är emot det – men det är ni som har skapat det här samhället. Varje gång som vi och andra påtalar att det finns problem, så möts vi av påhopp. Man tar oss inte på allvar. Ni har ett ansvar för den växande otryggheten och brottsligheten i det här landet. Socialdemokraterna bär ansvaret för det – punkt slut. Sedan finns det inget motsatsförhållande mellan förebyggande åtgärder – som belysning, samverkan och fritidsgårdar – och andra konkreta åtgärder, som de vi föreslår och som även andra kommuner har vidtagit.

“Tryggheten är en kommunal kärnfråga”

MICHAEL ERLANDSSON

– Varför ska vi stanna vid det förebyggande arbetet när det finns andra saker som vi kan göra också? Tryggheten är en kommunal kärnfråga. Utan trygghet kan vi glömma en bra omsorg, bra skolor eller en attraktiv kommun som människor vill bosätta sig i. Det kan vi bara drömma om.

I sitt svar fastslog Anton Sejnehed att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är helt överens om att trygghet är en kommunal fråga.

“Jag tror att du har någon partikamrat som har gått runt och viftat med järnrör. Tror du att det skapar trygghet?”

ANTON SEJNEHED

– Och den jobbar vi med. Men brott och straff är inte en kommunal fråga. Den ska polisen fokusera på. Vi gör massor av olika insatser som kommun – men vi som individer måste också fundera på vad som skapar trygghet och vad som inte skapar trygghet. Jag kan konstatera att det är många som känner sig otrygga när folk går på stan med järnrör och sådant. Det gör inte mina partikamrater. Jag tror att du har någon partikamrat som har gått runt och viftat med järnrör. Tror du att det skapar trygghet? Jag tänker att det vi gör tillsammans också spelar roll. Det är lätt att stå och säga att Socialdemokraterna har gjort det och det och det – men jag kan rabbla upp ganska mycket som Sverigedemokraterna har gjort.

– Men jag tror inte att det är där som vi kommer framåt. Jag tror på att vi som kommun ska jobba tillsammans med polisen. Och då tror jag att vi, framför allt, ska fokusera på det trygghetsskapande och förebyggande arbetet – inte på brott och straff. Det får andra göra – i riksdagen, sa Anton Sejnehed.

“Jag tycker att vi ska debattera om sakfrågorna”

MICHAEL ERLANDSSON

Michael Erlandsson sa så här i sin slutreplik:

– Inte ens i riksdagen gör ni det som ni borde göra när det kommer till brottsligheten och kriminaliteten. Så det är bara snack. Du lyfter fram enskilda sverigedemokrater som för väldigt länge sedan begick felaktiga handlingar. De har tagit ansvar för sina handlingar och de har lämnat partiet. Detta visar att dina argument tryter – de har tagit slut. De finns inte.

– Annars hade du argumenterat i sak. Vad enskilda sverigedemokrater – eller socialdemokrater, för den delen – gör, ja, det säger ingenting, eller väldigt lite, om den politik som partiet i fråga vill föra. Jag tycker att vi ska debattera om sakfrågorna. Varför vill ni inte genomföra de åtgärder som vi föreslår i vårt driftbudgetförslag, som fler poliser, kommunala väktare, kameraövervakning där det kan vara lämpligt och tillämpbart – samt andra åtgärder som är bra för våra äldre?

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS