LÄNET
“Region Kalmar har under några år aktivt jobbat med införandet av Nära vård och nu tar vi nästa steg. Nära vård handlar om att vården ska utgå från patienternas behov och förutsättningar, där fokus är tillgänglighet och kontinuitet och detta mynnar ut i en effektiv vård med hög kvalité”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i den så kallade Länsunionen).
”Enligt det nationella primärvårdsuppdraget så ska primärvården tillhandahålla de hälso- och sjukvårdstjänster som krävs för att tillgodose vanligt förekommande vårdbehov och vården skall vara lättillgänglig. Primärvården ska också tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patienters individuella behov och förutsättningar. De olika insatser för patienten där det är mest ändamålsenligt att samordningen sker inom primärvården skall också samordnas. Detta arbete behöver ske i samverkan mellan regionen och kommunerna för att kunna erbjuda medicinskt kompetensstöd och för att skapa en gemensam målbild”, skriver Länsunionen.
– Som ett exempel så vill vi lyfta fram hälsocentralen i Borgholm som är nationellt ledande vad gäller nära vård. Här tar läkaren ett helhetsansvar över sina listade patienters vård vilket gör att tryggheten har ökat och behovet av sjukhusvård har minskat. Ett medvetet och konstruktivt arbete har lett fram till att hälsocentralen ligger i topp i så väl medarbetarenkäter som i patientenkäter, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård
– Totalt satsar Länsunionen 85 miljoner kopplat till Nära vård i vår budget, det är 30 miljoner i en omställningsresurs, 52 miljoner satsas på ersättningarna för hälsoval och listning samt 3 miljoner på en satsning för vårdval psykisk hälsa, detta visar att arbetet med Nära vård är ett högt prioriterat arbete för oss, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård och vice ordförande i regionstyrelsen.
”Ett urval av de satsningar som nu genomförs är satsningen på hälsosamtal, på en fast läkarkontakt och på ett hälsovårdsprogram. Det satsas också på en bättre samverkan mellan ambulans och primärvård, på hemsjukvård-hembesök samt ökad egenmonitorering för patienter med kroniska sjukdomar”, skriver Länsunionen.
– Särskilt vill vi lyfta fram fast läkarkontakt, fast vårdkontakt och patientkontrakt som ska utgå från patientens behov och förutsättningar. Målet är en hälso- och sjukvård som är förebyggande, lättillgänglig med delaktiga patienter som vet vem som är ”min” doktor. Det skapar en trygghet som är viktig för patienterna men även för regionens och kommunens medarbetare, säger Yvonne Hagberg (S, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
Foto: Freepik