ANNONS

Bild på polisemblem för jacka
Foto: Fotoakuten

Polisförbundet larmar: Var tredje polis planerar för att lämna yrket

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Det råder brist på poliser i Sverige och regeringen vill anställa fler men nya siffror som Polisförbundet tagit fram med hjälp av Novus visar att var tredje polis planerar aktivt för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Högre lön är den enskilt viktigaste faktorn anser mer än hälften av de tillfrågade enligt ett pressmeddelande från Polisförbundet.

Var tredje polis gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Mer än hälften anser att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna kvar i polisyrket. Det visar nya siffror som Polisförbundet har låtit Novus ta fram bland förbundets medlemmar.

“Det här är allvarligt. Vi har en polisbrist som slår hårt mot Polisens förmåga att klara hela sitt uppdrag. Vi har inte råd att förlora fler poliser, men nu riskerar vi att tappa oumbärlig erfarenhet och kompetens”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Lönen är viktigaste faktorn

Polisförbundets undersökning visar att 36% av poliserna gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Särskilt utmärkande är detta för poliser med många år i yrket men också för utredare, spanare och poliser i underrättelseverksamhet.

54% uppger också i undersökningen att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna i myndigheten. När man får välja fler alternativ anser utredarna att högre lön, fler poliser, minskad arbetsbörda och en tydligare och mer tillgänglig arbetsledning är de viktigaste faktorerna för att stanna kvar.

“Polisers löner har halkat efter under lång tid. I våra undersökningar ser vi att den enskilt viktigaste faktorn, som både skulle få fler att stanna kvar och fler unga att söka sig till yrket, är högre lön. Polisyrket måste uppvärderas, bli attraktivt och upplevas som ett framtidsyrke som är värt att satsa på. Det gör man inte idag”, avslutar Lena Nitz.

Foto: Fotoakuten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS