ANNONS

Väggklocka mot gul bakgrund
FOTO: FREEPIK

Dags att återgå till normaltid – i natt ställer vi om klockan

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Natten mellan lördag och söndag är det dags för Sverige att återgå till normaltid. Det innebär att du ska ställa tillbaka klockan en timma. Om det är sista gången vi ställer om klockan återstår att se. I pandemitider har frågan inte prioriterats utan ligger på is.

I natt är det alltså dags att ställa om klockorna för att återgå till normaltid efter att ha levt med förskjuten tid, så kallad sommartid. En minnesregel kan vara att ställa fram klockan en timme när man ställer fram utemöblerna, på våren. Och ställa tillbaka klockan när man ställer tillbaka utemöblerna. Med dagens teknik sköts det mesta automatiskt, men det finns alltid någon väggklocka, klocka på ugnen eller mikron som behöver ställas om manuellt.

Kroppen behöver dagsljus

Med normaltid får vi sova en timma längre och vi får en timmas mer ljus på förmiddagen. Morgonljuset är viktigt för kroppen då det sköter kroppens sömnrytm. För att förhindra trötthet under den mörka årstiden så behöver kroppen dagsljus på förmiddagen.

“Det är morgonljuset som gör att vi anpassar till soldygnet. Om vi minskar morgonljuset får vi desto mer eftermiddagsljus. Rytmen blir senarelagd och vi får svårare att lägga oss i tid, säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet till SVT.

Avskaffa tidsomställningen

Många undrar om det inte är dags att ta bort tidsomställningen och snart kan det vara ett minne blott. 2017 väcktes frågan i EU om att avskaffa tidsomställningen efter ett medborgarinitiativ med över 70 000 namnunderskrifter i Finland som propagerar för att ta bort tidsomställningen och ha normaltid året runt.

Europaparlamentet förespråkade att tidsomställningen skulle avskaffas i mars 2021 och då skulle alla länder ha tagit beslut om vilken tid man ville ha. Pandemin kom dock emellan och den svenska regeringen har ännu inte tagit några beslut utan frågan ligger på is.

Sömnforskare förespråkar normaltid

Sömn- och stressforskaren Arne Lowden menar att alla forskare som jobbar med hälsa, sömn och återhämtning propagerar för ständig normaltid.

“De som tycker att vi borde ha sommartid året runt måste förstå att morgonljuset är väldigt viktigt för oss. Det tidigarelägger rytmen och får hjärnan att förstå att den bor i Sverige. Vi måste ha morgonljuset för att få reda på vad klockan är, säger han i en intervju med tidningen Wellness.

Han förklarar också att solen skulle gå upp efter klockan 09:00 under hela 70 dagar om vi skulle ha sommartid året om. Tiden varierar i landet och exemplet gäller för Stockholmstrakten.

“I dag går solen aldrig upp efter 9 i Stockholm. Så de som tycker att vi ska fortsätta med sommartid har inte prövat det receptet. De tänker bara på eftermiddagstimmen”, avslutar han.

FAKTA / TIDSOMSTÄLLNING

Normaltid är en gemensam tid för ett större område eller land. Vid normaltid står oftast solen högst på himlen klockan 12:00. Sverige införde lagstiftad normaltid den 1 januari 1879. Genom införande av normaltid har världen indelats i tidszoner. Sverige, som ligger mitt i den centraleuropeiska tidszonen har UTC+1 som normaltid. När vi har så kallad ”sommartid” så förskjuter vi tiden en timma till UTC+2.

Sverige införde sommartid på försök år 1916 men bönderna protesterade så idén lades ner. 1980 infördes sommartid och därefter har datumen för tidsomställningen justerats ett par gånger. Sedan 1996 ställer man fram klockan sista söndagen i mars och ställer tillbaka till normaltid sista söndagen i oktober.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS