ANNONS

hultgarden001

Debatt: Demonstration för att återöppna äldreboendena i Misterhult

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Den 30 oktober kl. 11.00 kommer det gå ett långt demonstrationståg från Nya Arenaparkeringen (mitt emot Ica Maxi i Oskarshamn) till Forum där det avslutas med flera talare.

Tillsammans hoppas vi på ett ”ja” till öppnande av Hultgården och Charlottagården i Misterhult i folkomröstningen den 7 november.

Sedan äldreboendena i Misterhult lades ned finns ingen kommunal verksamhet i den norra delen, som utgör knappt halva kommunen.

De gamla i Misterhultsbygden kan inte välja att flytta till ett boende i sina hemtrakter och 22 arbetstillfällen har försvunnit i socknen och de flesta har flyttats in till stan.

“Det är för att få en levande landsbygd för alla åldrar vi kämpar för att återöppna Hultgården och Charlottagården”

EVA HOLM


­­– Det är för att få en levande landsbygd för alla åldrar vi kämpar för att återöppna Hultgården och Charlottagården. I valtider brukar partier värna om både de äldre och landsbygden, men i praktiken är de vackra orden inte mycket värda, säger Eva Holm, som är drivande i Folkinitiativet i Misterhult.

Eva Holm. Arkivfoto. Peter A Rosén

I kommunens förutsättningar när de såg över äldreboendena stod det att ett boende på landsbygden och ett boende i stan skulle läggas ned. I praktiken blev det så att ett boende på landsbygden (Hultgården och Charlottagården) lades ner och ett boende i stan flyttades (Zafiren till Hantverksgatan, före detta Hotell Ett).

– Grunden till att äldreboendena över huvud taget behövde ses över är det dåliga hyresavtal kommunen skrev gällande boendet på Hantverksgatan, som löper på över 20 år. Lokalkostnaderna där är mer än fyra gånger så dyra som boendena i Misterhult som kommunen äger”, säger Eva Holm.

Det senaste året har det funnits en ständig kö på 20–30 personer till äldreboenden i kommunen. Tittar man på befolkningsutvecklingen i Oskarshamns kommun, så kommer antalet äldre som kan komma att behöva plats på äldreboende att öka rejält de närmaste 5–10 åren, särskilt i Misterhultsbygden. Dessutom är de flesta som flyttar till kommunen 55 år eller äldre.

“Det finns ingen långsiktighet i kommunens agerande”

EVA HOLM


– Det finns ingen långsiktighet i kommunens agerande. När platsbehovet ökar dramatiskt inom kort, var ska de gamla bo? Det är mycket billigare att spara boenden med en superlåg lokalkostnad än att bygga nytt, när behovet snart uppstår, säger Eva Holm.

Den 7 november hålls den första folkomröstningen i Oskarshamn någonsin. Oskarshamns kommun har lovat att öppna äldreboendena i Misterhult om det blir ett ”ja”, även om de indirekt hotar med att höja skatten med 25 öre om det blir så, för att täcka de 15 miljoner kronor de säger att ett öppnande kostar.

– Vi har begärt en granskning av siffrorna, eftersom vi sett flera felaktigheter, men kommunen har sagt nej till det. Vi har även anmält det till förvaltningsrätten. Jag vill uppmana alla som vill ha en levande landsbygd och möjlighet att välja ett närliggande äldreboende att rösta ”ja”. Den här gången handlade det om Misterhult. Det har varit tal om att lägga ned en avdelning i Kristdala och nästa gång kanske det gäller hela Kristdala, Bockara eller Påskallavik, säger Eva Holm.

Mette Munter

Mette Munter. Arkivfoto: Peter A Rosén


+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS