OSKARSHAMN
Hur ser kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på hotet som riktades mot Rödsleskolan i Oskarshamn (läs den artikeln här)?
– Telefonen ringde vid klockan 01.25 i natt – och då fick jag det här beskedet. Jag bor själv väldigt nära skolan – och jag har tre barn som går i den skolan. Det är klart att jag blev orolig.
Han betonar dock att han fick information om vilka insatser som sjösattes – och när han vaknade några timmar senare fick han bland annat veta att polisen hade gripit en kille i 15-årsåldern.
De båda kommunalråden – Andreas Erlandsson och Lucas Lodge (M) – hade lämpligt nog kallat in lokaltidningarna till en presskonferens om de trygghetsskapande åtgärderna. Den kallelsen gick ut på torsdagen, flera timmar innan hotet mot Rödsleskolan blev känt.
Så mycket satsar de
Majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – är överens om att kommunen, årligen, ska lägga tre miljoner kronor på det trygghetsfrämjande arbetet.
– Vi har en välfungerande organisation när det väl händer något. Det fick vi ett bevis på i natt. Jag blev imponerad av hur kommunen mobiliserade sig. Att telefonslingan börjar gå mitt i natten. Men nu måste vi bli bättre på det förebyggande arbetet. Då är det nödvändigt med en omorganisation, säger Lucas Lodge.
Andreas Erlandsson berättar att kommunen, exempelvis, har kikat på hur kollegorna i Kalmar kommun gör.
Ska nöta skor
– Vi har under en längre tid tittat på hur det förebyggande arbetet skulle kunna organiseras – och när man i Kalmar kommun hade problem i Berga, så pratade man om att man inte ska nöta byxor. ”Vi ska nöta skor”, sa de. Det är exakt det som krävs. Vi ska öka närvaron ute i vår kommun på kvällar och helger – och det handlar inte bara om Oskarshamns innerstad. Det handlar om hela kommunen, säger han.
– Vi måste vara ute och fånga upp de här människorna som någonstans hamnar lite snett. Hur fångar vi upp dem som inte trivs i skolan? Och hur undviker vi att de hamnar i missbruk? Det finns bara ett sätt – och det är att vara ute. Det är det förebyggande arbetet som kommunen kan vara med och påverka. Vi styr ju inte över polisen. Däremot har vi ett väldigt bra samarbete med polisen, säger Andreas Erlandsson, som berättar att fältarna kommer att ha en nyckelroll i det här arbetet.
– Vi funderar också på att ha en ambulerande fritidsgårdsverksamhet där det behövs som mest.
En helt ny enhet inrättas, med en chef som är ansvarig för det trygghetsskapande arbetet i kommunen.
– Vi har inte spikat titeln än, men den personen kommer att ha ansvaret för det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet i det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ). Organisationsförändringen leder också till att vi flyttar på fältverksamheten, som i dag ligger placerad under socialförvaltningen och IFO, säger Andreas Erlandsson.
Han fortsätter:
– I våras genomförde vi förändringar i det lokala brottsförebyggande rådet. Tidigare satt jag där som ensam politiker. Nu kommer hela kommunstyrelsens presidium att sitta i BRÅ. Där sitter även kommundirektören. Byggebo är också med. Den nya enhetschefen kommer att leda arbetet i BRÅ, som har en direkt koppling till kommunledning och samtliga förvaltningar. Man kommer även att samarbeta med socialförvaltningen, polisen, säkerhetsavdelningen och skolorna.
“Duktig kommunpolis”
Den nya enheten placeras under kommunens fritidschef (Daniel Stenberg).
Andreas Erlandsson berättar att kommunen hela tiden har haft en bra dialog med polisen i jobbet med organisationsförändringen.
– Vi har en väldigt duktig kommunpolis – Ester Lundahl, som har varit en stor inspiratör i arbetet, säger han.
Politiken lägger nu fram det här förslaget – sedan väntar en facklig förhandling i och med att det rör sig om en organisationsförändring.
Andreas Erlandsson är osäker på om det är möjligt att förhindra den typen av händelser som nu är kopplad till Rödsleskolan.
– Jag är för dåligt insatt i den händelsen, så det kan jag inte kommentera, säger kommunalrådet, som dock konstaterar att ett misstänkt mordförsök nyligen ägde rum i Oskarshamn, för att nämna ett exempel som sticker ut.
– Våldet kommer närmare – och det blir grövre. Det tycker jag att man har kunnat se under den senaste tiden. Mycket är drogrelaterat. Vi måste stoppa inkörsportarna.
Lucas Lodge fyller i:
– Det är oftast inte Svensson som blir nerslagen på stan, helt oprovocerat. Våldet inträffar oftast i slutna kretsar. Men det ska inte hända där heller. Vi har dock ingen extrem kriminalitet i Oskarshamn. Det är en väldigt lugn stad om man jämför med liknande städer. Men vi vill att det ska vara ännu lugnare, säger han.
– Vi har politiska motståndare som förespråkar övervakningskameror och vakter. Det kan finnas ställen där en kamera tillfälligt kan göra nytta – men kameran leder inte till ökad trygghet. Vi tror mer på de förebyggande åtgärderna, säger Andreas Erlandsson.
Sverigedemokraterna säger att det är otryggt i Oskarshamn. Hur ser ni på det?
– Kollar man på statistiken, så kan man konstatera att det inte är så otryggt i Oskarshamn som det målas upp ibland, om man jämför med jämförbara kommuner. Men det kan självklart bli tryggare, säger Lucas Lodge.
– Det finns inget parti som accepterar någon form av våld eller brottslighet. Insatserna är det viktiga. SD:s åtgärdsförslag leder inte till ökad trygghet – däremot tror jag att de förebyggande åtgärderna, som finns i vårt förslag, kommer att leda till en ökad trygghet. Egentligen tror jag att vi har samma målbild – det är vägen fram dit som skiljer oss åt, säger Andreas Erlandsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.