RECEPT
I ett samarbete med Johanna Morina som driver JM’s Cakes i Oskarshamn bjuder vi på smarriga recept. Baka själv och njut av något gott!
Den 25 september är det äpplets dag och temadagen ska såklart firas med en smarrig äppelpaj. Här kommer ett enkelt recept på äppelpaj som man smidigt slänger ihop i en och samma gryta och gräddar i ugnen.
Äppelpaj
Sätt ugnen på 200°
- 200 g smält smör
- 2 dl socker
- 2,5 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 2 st äpplen, skivade
- 1 tsk kanel
Blanda allt till en smet i en gryta. Slå över smeten i en pajform ca 23 cm eller dela upp i flera mindre. Grädda ca 25-30 min. Servera gärna med vaniljsås eller glass.
FAKTA / ÄPPLETS DAG
Riksförbundet Svensk Trädgård tog initiativet till en ny landsomfattande temadag, Äpplets Dag, som instiftades år 2016. Syftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd.
Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden som:
- sortbestämning, plantering, skötsel, beskärning, skörd, ympning
- användning, matlagning, recept, näringsvärde och hälsofrämjande aspekter
- bevarande av lokala äppelsorter
- äppelträdets betydelse för kulturlandskapets ekologi och biologi
Mer information finns på www.appletsdag.se
Johanna Morina heter jag och driver företaget JM’s Cakes i Oskarshamn. Jag bakar allt från kakor till avancerade bröllopstårtor. Den röda tråden i JM’s Cakes är att allt bakas från grunden med närproducerade råvaror, just för att du som kund ska få den bästa smakupplevelsen. Jag hoppas att mina recept kommer att inspirera er under sommardagarna. Varför inte passa på att baka med barnen, någon kompis eller föräldrarna? Hur du än väljer önskar jag dig och dina kära en underbar sommar! Jag tar emot beställningar och levererar till REKO Oskarshamn.