ANNONS

Foto: Johanna Morina
Foto: Johanna Morina

Recept: Fira kanelbullens dag 4 oktober med nybakta bullar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

RECEPT

I samarbete med Johanna Morina som driver JM’s Cakes i Oskarshamn presenterar vi härliga recept för dig som gillar att baka och njuta av något gott!

Den 4 oktober är det Kanelbullens dag och självklart ska dagen firas med nybakta bullar! Passa på att handla hem alla ingredienser och gör ett bullbak i helgen.

Nu när hösten är här så tycker jag att det är perfekt bullväder och kanelbullens dag måste såklart firas med ett bak. En fluffig bulle blir till genom bra ingredienser och att den får jäsa lääänge. Receptet är ingen hemlighet, det är efter konditorn Roy Fares, och även om det tar lite tid så är det sååå värt det!

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker att strö på bullarna

Kanel och mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 30 g malen kanel (0,5 dl)
  • 150 g smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 150 g vatten (1,5 dl)
  • 95 g strösocker (1 dl)

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  4. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
  6. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  7. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda bullarna i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
  9. Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
  10. Duka upp de nybakta bullarna på ett fint fat och njut!

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS