ANNONS

En folksamling jämte ett Coronavirus
Foto: Freepik

En enda person kan ligga bakom 59 000 coronafall

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

STORBRITANNIEN

En enda människa kan ligga bakom 59 000 coronasmittade personer.

Det berättade Hugh Montgomery, professor inom medicin i London, som intervjuades i tv-programmet ”Coronaviruset – Fast i karantän”, som sändes i TV4 nyligen.

– När det gäller enskild risk, så behöver de flesta inte oroa sig, betonade han.

– Men om jag får vanlig influensa, så kommer jag att smitta mellan 1,3 och 1,4 personer, i snitt. Och de smittar i sin tur lika många. Det är andra gången det går vidare.

– När det har hänt tio gånger, så ligger jag bakom omkring 14 influensafall.

Coronaviruset, däremot, är mycket smittsammare, konstaterade den engelske professorn.

Smittar tre andra

– Varje person smittar tre andra. Det låter inte som någon större skillnad – men om de smittar tre andra och det upprepas tio gånger, så ligger jag bakom 59 000 smittade.

Hur sjuk blir man då? Den frågan ställde programledaren.

De flesta kommer bara att känna sig lite vissna och klara sig fint, påpekade Hugh Montgomery i TV4-programmet.

– Men de kommer att ha spridit det omkring sig. Och några få kommer att bli sjuka efter tio dagar. De kommer att behöva uppsöka sjukhus.

– Väl där kommer de att uppta resurser och tid – och de kommer att övervakas för att se om de blir riktigt sjuka.

– De hamnar sedan på en intensivvårdsavdelning – och är man kritiskt sjuk, så blir man antingen räddad där eller inte.

– Det är problemet. Om vi har begränsat med resurser, begränsat med respiratorer och läkare och sjuksköterskor – vilket är förståeligt, för vi kan inte ha en för stor kapacitet jämt – så överbelastar vi vården, och då kan vi inte erbjuda de sjuka en tillräcklig bra vård.

De vanligaste symptomen

Vilka symptom ska man hålla utkik efter, då?

– För de flesta är det, även om alla inte får dem alla: Torrhosta. Det är mycket vanligt. En torr, kittlande hosta. Och vissa får också ont i halsen.

– Andra kan få lite snuva, men inte alla. De flesta upplever inte det klassiska med mycket snor och ont i halsen. En tredjedel får huvudvärk. Det får man av virusinfektioner. Man kan ha ont i kroppen och hög feber är inte alls ovanligt.

– Och jag menar rejält tilltagna temperaturer eller mycket höga.

Är det här världens undergång, då? Undrade programledaren.

– Nej. Men jag ska inte förringa det. Det kommer att bli hemskt för väldigt många. Men det är få som kommer att bli riktigt sjuka – och en liten andel av dem behöver intensivvård. Vi kan rädda livet på många av dem också, svarade Hugh Montgomery i TV4-programmet.

– Men snälla, kom ihåg, det bästa vi kan göra för de som blir sjuka är att se till att vi har tillräckligt med sängar och personal för att kunna vårda dig.

– Och om du är oansvarig och struntar i om du själv får influensan, så kom ihåg att det inte handlar om dig, utan om alla andra.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTOMONTAGE: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS