ITALIEN/SVERIGE
Det finns faktiskt en region i världen som har lyckats eliminera coronaviruset fullständigt.
Kommunen Vò Euganeo i Paduaprovinsen i norra Italien lyckades, tack vare radikala åtgärder, med det till synes omöjliga.
Det skriver Svenska Dagbladet, SvD.
Tidningen har pratat med kommunens borgmästare Giuliano Martini via telefon. Det var den lilla staden Vò, med endast 3 300 invånare, som var först ut att drabbas hårt när viruset kom till Italien.
– På två veckor lyckades vi eliminera coronaviruset. Det har försvunnit helt och hållet. Inga nya fall sedan mitten av mars, sa borgmästaren till SvD.
Hur har staden gjort då? Jo, två dagar efter det första covid-19-dödsfallet vidtog man omgående radikala åtgärder. Och det var en disciplinerad organisation som utförde jobbet.
Alla fick sitta i karantän
Man tog ett beslut om att isolera hela staden. Varenda invånare fick sitta i karantän. Och allt stängdes – både restauranger och skolor och bibliotek och sportanläggningar.
Det var bara mataffärer och apotek som fick ha öppet.
– Vi insåg att vi måste agera snabbt och tufft. Tio poliskontroller upprättades och även armén var på plats för att se till att nedstängningen fungerade. Det var som en krigszon – och alla var tvungna att lyda order, sa borgmästaren till SvD.
Steg två handlade om att alla medborgare skulle coronatestas – två gånger.
Testerna var helt avgörande i kampen mot viruset, konstaterade Martini i SvD-intervjun.
Testerna visade, enligt honom, att 89 personer var smittade – men många av dem hade inga symptom. Endast 35 personer insjuknade.
“Virusbomber”
– De andra gick omkring och var rena virusbomber. De skulle ha smittat andra om vi inte hade haft isolering och karantän för alla, sa Martini till SvD.
– Särskilt viktigt var att smittade ungdomar, som inte hade symptom, förstod detta. De riskerade att bli ansvariga för deras föräldrars eller äldre släktingars död. Genom karantänen räddade vi liv, sa borgmästaren till SvD, och tillade att man skulle kunna göra på samma sätt i mindre svenska städer.
– Man kan förstås inte testa alla människor i stora städer. Men i exempelvis Stockholm kan man identifiera kluster med sjuka och sedan kraftigt bredda gruppen med kontakter, sa borgmästaren till SvD.
– Inte bara nära kontakter utan alla potentiella kontakter som den sjuke haft. Vänner, bekanta, familj, kollegor, hyreshus, hela kvarter. Om en enda procent av dessa är infekterade är virusspridningen omöjlig att kontrollera, sa borgmästaren till SvD.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.