OSKARSHAMN
På fredagen berättade vi att majoritetspartierna i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna och Moderaterna – flaggar för en skattehöjning om den lokala folkomröstningen den 7 november landar i ett ja till ett återöppnande av äldreboendena Hultgården och Charlottagården i Misterhult (läs artikeln här).
– Ett förtäckt hot – mer eller mindre. Det är verkligen uppseendeväckande. Att skjuta ner ett väljarinitiativ med den typen av maktfullkomlighet skulle inte vitalisera den lokala demokratin på något sätt, sa Mattias Bäckström Johansson (SD) till ON. Han är ganska säker på att det rör sig om otillbörlig valpåverkan.
Vad säger kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) om detta? Vi ställer frågan på lördagen.
Han svarar så här.
– Jag tror inte att det handlar om otillbörlig valpåverkan. För det första ska vi komma ihåg att folkomröstningen är rådgivande. Den är inte beslutande. I sex av tio folkomröstningar struntar majoriteten i att följa valresultatet, enligt den statsvetenskap som finns.
– Jag har varit inne och tittat på vad det står i lagar och förordningar. Och jag ser inte att våra formuleringar skulle kunna leda till några svårigheter. Men jag ska naturligtvis kolla upp det med en jurist på måndag.
– Mer kan jag inte kommentera i dag. Men det finns andra kommuner i landet som har haft formuleringar om en skattehöjning i folkomröstningsfrågan och svarsalternativen.
Här är frågan som ska ställas på röstsedlarna, enligt majoritetspartiernas förslag:
”Vill du att äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult ska öppnas och att kommunalskatten därmed höjs med 25 öre per intjänade 100 kronor?”
Här är svarsalternativen, enligt förslaget:
- Ja – Öppna äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult och höj skatten.
- Nej – Öppna inte äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult och låt skatten vara oförändrad.
- Avstår – Jag utnyttjar min rösträtt men tar inte ställning i frågan.
– Att förändra frågeställningen på det sättet är verkligen ett hån mot dem som skrev under namninsamlingen. Frågan på valsedeln ska bara handla om huruvida man ska återöppna boendena eller inte. Hur man sedan finansierar en eventuell återöppning, ja, det är upp till kommunfullmäktige, som äger finansieringsfrågan, sa Mattias Bäckström Johansson till vår tidning.
– Hur ska de väljare göra som säger ja till ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult – samtidigt som de inte vill se en skattehöjning? De kan ju inte rösta i folkomröstningen, sa Ingemar Lennartsson (KD).
Magnus Larsson (C) sa så här:
– Centerpartiet kommer att lägga ett yrkande med ett annat förslag i kommunstyrelsen (på tisdag). Vi motsätter oss den text som Socialdemokraterna och Moderaterna nu föreslår. Vi ser det som ett försök från majoriteten att köra med skrämselpropaganda för att få folk att ”rösta rätt”.
– Detta är riktigt, riktigt fult av majoriteten. Och att Moderaterna går med på att eventuellt höja skatten, ja, det känns jättekonstigt. Men så är det. Men vi inom Liberalerna är tydliga i den här frågan. Vi ställer inte upp på att det ska finnas någon koppling till skattesatsen i frågan och svarsalternativen på valsedlarna, sa oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).
Hur ser du på det som Mathias säger – att detta är fult gjort av Socialdemokraterna och Moderaterna?
– Nej, men jag tycker att det är viktigt att man visar på en konsekvens. Inget parti har 16 miljoner budgetkronor över, som ligger och skräpar någonstans.
“Bättre att vara ärlig”
– Det politiska arbetet handlar om att göra val. Och när du gör ett val, så väljer du också bort något annat. I det här fallet ser vi inte att vi har ett behov av fler äldreomsorgsplatser.
– Däremot ser vi att vi har behov av fler förskole- och skolplatser. Vill vi lägga pengarna på förskolan och skolan? Eller ska vi inte lägga pengarna där – utan i stället lägga dem på ett boende som vi inte har? Då tycker jag att det är bättre att vara ärlig mot våra väljare och tala om att vi inte har de pengarna. Då måste vi antingen höja våra inkomster eller sänka våra kostnader inom något område.
Andreas Erlandsson understryker att han inte är beredd att gå ut och säga att ett boende i centrum ska läggas ned i stället.
– Då skapar vi ännu mer oro – och då får vi kanske ytterligare en folkomröstning.
Mattias Bäckström Johansson och Mathias Karlsson tog i ganska hårt i sin kritik. Hur ser du på det?
– Nej, men presentera ett alternativ. Vad ska de spara på? Var har de 16 miljoner kronor? Väljer de att inte satsa på skolan och förskolan?
Mathias Karlsson sa att ni satsar på fel saker…
– Det säger han jämt. Men det är inte möjligt att styra en kommun med Liberalernas och Kristdemokraternas gemensamma budget.
– Mathias skär bort tio miljoner kronor här och 15 miljoner där. Men han förklarar inte vilka konsekvenser det får. Liberalernas och Kristdemokraternas budgetförslag har varit totalt oseriösa under de senaste åren, säger Andreas Erlandsson.
Andreas Erlandsson betonar dessutom att SKR (Sveriges kommuner och regioner) har gjort en genomlysning av kommunen, som visade att äldreomsorgen kostar ungefär 35 miljoner kronor mer än vad den gör i jämförbara kommuner.
– Ska vi då plussa på det ytterligare med närmare 16 miljoner kronor när vi ser att vi har ett behov inom framför allt förskolan och skolan?
Vår tidning har tidigare berättat att socialnämnden ska sjösätta ett sparpaket framöver.
Det ska handla om besparingar som ger en långsiktig effekt, betonar kommunalrådet.
Men nämnden kan givetvis inte spara 24 miljoner kronor i år, konstaterar han.
Inga nedläggningar
Och det kommer inte att bli aktuellt med boendenedläggningar eller personalneddragningar, understryker Andreas Erlandsson.
Det hela handlar i stället om att verksamheterna måste fungera på ett mer kostnadseffektivt sätt.
Att Oskarshamns kommuns äldreomsorg är omkring 35 miljoner kronor dyrare än äldreomsorgen i jämförbara kommuner betyder inte att kommunen måste banta bort 35 miljoner, påpekar Andreas Erlandsson.
För ett flertal år sedan valde kommunen att satsa på flera mindre boenden, vilket är förklaringen till att äldreomsorgen också är lite dyrare här.
Kommunen har inga planer på att göra fler förändringar i den strukturen, vilket innebär att äldreomsorgen faktiskt får vara några miljoner dyrare här jämfört med jämförbara kommuner, berättar kommunalrådet.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.