LÄNET
38 000.
Så många personer i Kalmar län – 19 procent av länets befolkning – har ännu inte vaccinerat sig, eller bokat tid för vaccination.
Det berättar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i regionen, på en digital pressträff på torsdagen.
– Vi ser det framför allt bland dem som är mellan 18 och 29 år gamla. Jag vädjar nu till alla att ta båda doserna så snart detta är möjligt. Det allra viktigaste nu är att så många som möjligt vaccinerar sig, betonar hon.
“Tar inte bort risken helt”
– Men vaccinet tar inte bort risken helt. Därför är det så viktigt att vi alla fortsätter att följa de rekommendationer som har funnits under lång tid. Även om man är vaccinerad. Ni har hört dem till leda – det gäller att hålla avstånd, det gäller att undvika trängsel – och man ska stanna hemma och testa sig även vid lindriga symptom.
– Och när skolorna öppnar är det viktigt att de vuxna som finns runtomkring barnen är vaccinerade – för att minska risken för utbrott bland skolbarnen. Det gäller för såväl föräldrar som skolpersonal samt föreningsledare och liknande. Vaccinationen ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Och den minskar smittspridningsrisken till familj, vänner och sköra anhöriga.
Lisa Labbé Sandelin konstaterar att antalet bekräftade coronafall i länet har ökat, från låga nivåer, under de senaste veckorna.
– Fallen är ofta kopplade till resor inom eller utanför landet – och framför allt till sociala aktiviteter.
Delta dominerar helt
– I första hand handlar det om personer som inte är vaccinerade. Vi ser nu också en del fall med lindriga infektioner hos personer som är delvis, eller helt, vaccinerade. Deltavarianten, som är betydligt smittsammare än alfavarianten – som i sin tur är smittsammare än den ursprungliga varianten – dominerar helt i länet. Nu när vi börjar samlas igen efter sommaren – antingen på jobbet, i skolorna eller på fritiden – så ökar smittspridningsrisken.
– Folkhälsomyndighetens bedömning är att närundervisning på plats ska vara huvudprincipen för grundskola och gymnasium vid terminsstart. Uppmaningen till skolhuvudmännen är att anpassa verksamheten, så att trängsel och smittspridning kan minskas.
Lisa Labbé Sandelin fortsätter:
– Och under kommande vecka kommer länsstyrelsen att samordna ett möte med smittskyddet, länstrafiken och huvudmännen för länets grund- och gymnasieskolor. Där kommer vi bland annat att diskutera hur vi ska hantera smitta, smittspårning och utbrott i skolmiljö. Smittskyddet i länen Kalmar och Kronoberg har i veckan deltagit i ett möte med Linnéuniversitetets ledning, som handlade om hur smittspridning kan minskas under höstterminen, säger Lisa Labbé Sandelin, som kommer att vara tjänstledig under hösten – för att avsluta en doktorsavhandling.
Från och med måndag är Staffan Sylvan ställföreträdande smittskyddsläkare. Den rollen har han fram till årsskiftet.
Foto: Region Kalmar län
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.