LÄNET
Merparten av dem som har blivit coronasmittade i vårt län på sistone är mellan 16 och 29 år gamla.
Det berättar Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Region Kalmar län.
Vår tidning kontaktade henne och ställde följande frågor:
- Ålder på dem som smittats på sistone?
- Har de blivit vaccinerade (eller bara fått en dos)?
- Hur vanligt är det att man har smittats utomlands?
- Ger inte vaccinet tillräckligt bra effekt?
– Den vanligaste åldersgruppen är 20-29-åringar, följt av 10-19-åringar. Det är dock ovanligt med fall bland dem som är 15 år och yngre. Vissa veckor är det också en del fall bland 30-39-åringar – det varierar från vecka till vecka, säger Lisa Labbé Sandelin, som har tittat på de fall som regionen har haft hittills under juli månad (87 stycken fram till igår).
– De som är 40 år och äldre står för omkring 20 procent av fallen – och de flesta i denna grupp tillhör det yngre åldersspannet. Merparten av smittan förekommer alltså i gruppen 16-29 år.
Lisa Labbé Sandelin berättar att ungefär 30 procent av dem som har smittats är vaccinerade med en eller två doser.
– Ungefär 15 procent av fallen under juli månad är fullvaccinerade med mer än två veckor sedan andra dosen – det vill säga äkta vaccinationsgenombrott.
“Förväntad utveckling”
– I takt med att en allt större del av befolkningen är vaccinerad kommer vi att hitta en större andel vaccinerade bland de bekräftade fallen. Det är en förväntad utveckling.
Lisa Labbé Sandelin betonar vikten av att alla tar båda vaccindoserna.
– Man har tydligt sett att en dos ger ett sämre skydd mot deltavarianten. Två doser ger ett bra skydd. Nu dominerar deltavarianten i länet. Den är betydligt mer smittsam än tidigare varianter, säger hon.
“Framför allt i Spanien”
– Bland fallen i juli månad är det ungefär sju procent som blivit smittade utomlands – och då framför allt i Spanien. Ungefär lika många har blivit smittade i Stockholm. Smittspårningsenheten ser i sina spårningar att flera av de kluster vi har i länet just nu uppstått när någon rest utomlands och direkt efter hemkomsten dels gått till jobbet och dels träffat många personer på sin fritid. På så sätt kan smittspridningen bli ganska omfattande efter en utlandsresa.
– Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för testning efter utlandsresa och att gärna försöka begränsa sina kontakter under första veckan efter hemkomsten. Den som får symtom efter utlandsresa ska alltid PCR-testa sig, säger Lisa Labbé Sandelin.
Foto: Region Kalmar län och Freepik
Montage: Oskarshamns-Nytt
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.