ANNONS

Eva Holm
Eva Holm. Foto: Peter A Rosén

Landsbygdskämparna i Misterhult bjuder in politiker till ett möte

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MISTERHULT

Gruppen som kämpar för att bevara Hultgården och Charlottagården i Misterhult bjuder in representanter från alla politiska partier i fullmäktige till ett möte i Misterhults församlingshem på torsdag kväll.

Gruppen, som vill bevara en levande landsbygd för alla åldersgrupper, skriver så här i en mötesinbjudan till politikerna:

”Vårt engagemang har vi visat genom att bilda ett folkinitiativ som genomfört demonstrationer, möten och en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning i frågan. En namninsamling som kommunfullmäktige ogiltigförklarade. Vid ett senare kommunfullmäktigemöte beslutade majoriteten att lägga ned Hultgården och Charlottagården. Därefter flyttades de gamla skyndsamt och lika skyndsamt sattes processen i gång för att sälja lokalerna. Kommunfullmäktiges beslut att ogiltigförklara namninsamlingen överklagades av folkinitiativet till förvaltningsrätten. Deras dom i ärendet visar tydligt att det inte finns stöd i kommunallagen för majoritetens hantering att inte godkänna folkinitiativets namnlistor. Efter förvaltningsrättens dom har vi i gruppen inte fått någon som helst återkoppling i ärendet, förutom det vi själva kunnat läsa i medierna.”

Hultgården. Arkivfoto: Peter A Rosén


”Vi bjuder därför in till en träff med representanter från samtliga politiska partier, för att få en redovisning om vad som händer nu efter förvaltningsrättens dom. Varje partis representant bör ha varit med vid beslutet i kommunfullmäktige”, skriver gruppen.

“Jag tycker att vi ska följa utslaget i folkomröstningen”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

Fullmäktigebeslut i kväll

Folkomröstningsfrågan behandlas på ett extrainsatt fullmäktigemöte i Oskarshamn på måndagskvällen.

Tanken är att folkomröstningen om Hultgårdens och Charlottagårdens öde ska hållas söndagen den 7 november.

Det är datumet för folkomröstningen som ska spikas på fullmäktigesammanträdet.

Övriga detaljfrågor av praktisk natur, med koppling till folkomröstningen, kommer att behandlas i kommunstyrelsen i augusti och i fullmäktige i september, vilket vår tidning har skrivit om tidigare.

Frågeställningstexten i omröstningen är en sådan fråga, för att nämna ett exempel.

Kommer majoriteten att följa resultatet i folkomröstningen, trots att den bara är rådgivande?

– Jag tycker att vi ska följa utslaget i folkomröstningen. Det är min personliga åsikt. Men vi har inte tagit ställning till det än, svarade Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, när Oskarshamns-Nytt frågade nyligen.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Vi ställde även följande frågor:

Valdeltagandet får väl inte bli för lågt heller? Finns det en nedre gräns?

– När man tittar runt, så ser man att en del kommuner har gjort så – att man måste ha ett valdeltagande på minst 40-50 procent, för att kunna tolka den. Men vi har inte diskuterat det än. Vi ska ta ett datum först och kommunicera med valmyndigheten. Det måste gå tre månader. Ska vi klara av det på den här sidan av året, så är det bra att vi bestämmer oss för datumet nu – och grunnar på resten över sommaren, svarade Andreas Erlandsson.

Kommer ni inom majoriteten att anlägga moteld inför folkomröstningen?

– Vi har inte tagit ställning till det, om vi ska förespråka något alternativ eller inte. Vi har inte kommit dit än, svarade Andreas Erlandsson.

“Konsekvensen är också att det kommer att kosta 1,5 miljoner kronor. Man ska vara medveten om att det inte är gratis att genomföra en folkomröstning.”

ANDREAS ERLANDSSON

Eva Holm i Folkinitiativet tycker att ni från kommunhåll borde ha hört av er till dem efter domen i förvaltningsrätten…

– Vi kommunicerade ut det väldigt fort, att vi säger ja till en folkomröstning. Det är ju det de vill. Konsekvensen är också att det kommer att kosta 1,5 miljoner kronor. Man ska vara medveten om att det inte är gratis att genomföra en folkomröstning.

“Känns inte okej”

– Vi avsätter 1,5 miljoner kronor i extrakostnader för att kunna genomföra den. Det är rätt många människor som ska avlönas för att bemanna vallokaler. Det är också mycket praktiskt innan med vallängder och förtidsröstning och sådant, sa Andreas Erlandsson.

Eva Holm. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Det känns inte okej när inte kommunen visar tillit, artighet och förtroende. De kunde åtminstone ha skickat någon hälsning och berättat att de jobbar med frågan. Men vi har inte hört något från dem, trots att det har gått två veckor sedan förvaltningsrätten slog fast att kommunen gjorde fel när den inte godkände vår namninsamling, sa Eva Holm i början av juli.

“Vi måste skaffa sponsorer”

EVA HOLM, FOLKINITIATIVET

Hon betonade också att det finns en folkomröstningsmöjlighet i ett demokratiskt samhälle och att det inte är rätt att skuldbelägga Folkinitiativet för att det uppstår extrakostnader med anledning av omröstningen.

Eva Holm och hennes kamrater i Folkinitiativet mejslar nu på strategin inför valrörelsen.

Möte i augusti

– Vi måste skaffa sponsorer. Allt kostar pengar. Folkinitiativet är egentligen över – i och med att alla som skrev på namninsamlingen utgör Folkinitiativet. Vi borde kanske kalla oss för något annat inför valet. Vi ska fundera på det.

– Och vi planerar att ha ett möte i hembygdsparken i Misterhult i augusti. Där hoppas jag att föreningsrepresentanter från hela kommunen kan vara med. Det här angår nämligen hela kommunen. Nu senast hörde vi om sparförslaget inom äldreomsorgen i Kristdala. Vilka drabbas härnäst? Det vet vi inte, sa Eva Holm till Oskarshamns-Nytt.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS