SOMMARRECEPT
Under hela sommaren kommer vi att presentera härliga recept varje vecka i ett samarbete med Johanna Morina som driver JM’s Cakes i Oskarshamn. Baka och njut av något gott!
Nu är årets skörd klar så vi kan dricka fläderblomsaft här hemma igen! Denna saft lärde mig min farmor att göra då den har alltid varit uppskattad under min barndom, och nu för mina barn.
Fläderblomssaft
Här kommer receptet (ger ca 5 liter saft):
- 50 st blommor
- 3-4 citroner
- 2 kg socker
- 50g citronsyra
Plocka blommorna när klasarna har slagit ut ordentligt. Skaka gärna av dom från pollen. Lägg blommorna i ett kallt bad några minuter. Under tiden koka upp vattnet. Lägg sedan blommorna i en stor bunke. Skölj citronerna och skiva ner dom i bunken. Lägg i socker och citronsyra. Häll över det kokande vattnet i bunken och rör om väl.
Låt stå svalt, helst i matkällare, 4-5 dagar.
Rör om saften varje dag.
Sila sedan av den till en annan stor bunke eller hink. Jag brukar ta en kökshandduk och ett durkslag. Sen är det bara att hälla över saften i rena flaskor. Då detta ger ca 5 liter saft kan det vara bra att tänka på att man kan frysa in flaskorna.
Johanna Morina heter jag och driver företaget JM’s Cakes i Oskarshamn. Jag bakar allt från kakor till avancerade bröllopstårtor. Den röda tråden i JM’s Cakes är att allt bakas från grunden med närproducerade råvaror, just för att du som kund ska få den bästa smakupplevelsen. Jag hoppas att mina recept kommer att inspirera er under sommardagarna. Varför inte passa på att baka med barnen, någon kompis eller föräldrarna? Hur du än väljer önskar jag dig och dina kära en underbar sommar! Jag tar emot beställningar och levererar till REKO Oskarshamn.