FINSJÖ
Det började med ett larm om en liten gräsbrand i närheten av Hagevägen i Finsjö vid 13.30-tiden på fredagen.
Några timmar senare rörde det sig om en besvärlig skogsbrand som brandmännen inte hade kontroll på.
Räddningstjänsten har fortfarande inte kontroll på branden, berättar Johan Woxö – inre befäl vid räddningstjänsten i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby – vid 08.30-tiden på lördagsförmiddagen.
– Nej, vi har inte kontroll på branden. Vi kämpar på. Det verkar ändå som att vi kan hålla den nordliga begränsningslinjen just nu. Men nu har vi inte ens kommit i närheten av de värden som kommer att dyka upp senare i dag, säger han.
– Vi har vissa flygbränder (flagor som flyger omkring) i västlig riktning för närvarande – men vi känner att vi har koll på dem. Sex helikoptrar hjälper oss just nu.
– 30 personer jobbar med branden. Och vi har aktiverat det frivilliga brandvärnet. Vi har tio personer därifrån.
Hur stort är brandområdet?
– 125 hektar.
Det dröjer några dagar innan den är släckt…
– Ja, vi är inte av med den på en vecka.
Brinner det inte i samma område där storbranden drog fram på 80-talet?
– Ja, vi har pratat om att det är i närheten av det området. Det var längs med järnvägen den gången. Det är perfekt terräng för en skogsbrand – så jag förstår att de hade bekymmer med den.
– Det är blandskog och många kalhyggen och gamla föryngringsytor som har växt upp lite grand – och sedan finns det en del berghällar. Det är stora höjdskillnader. Branden har alla förutsättningar att klättra och bete sig lite som den vill. Det är perfekta förutsättningar för den.
– Den bollar med oss när det är som värst. Det var upp till tre meter höga lågor – och det brann i träden – under fredagen.
Och i dag ska det bli extrema värden?
– Ja, det ska bli värre i dag, jämfört med i går. I går var alla värden utom ett på en extrem nivå. Och det är det värdet som är 20 centimeter ner i jorden. Det är det värdet som man använder för att mäta hur pass jobbig eftersläckningen blir.
– Det värdet har också passerat extremnivån. Nu är alla på illrött. Men det totala brandriskvärdet är ungefär hälften så stort som det var 2018.
– Det är extremt nu – men det var dubbelt så extremt 2018, säger Johan Woxö.
Foto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.