ANNONS

åsaottosson00001

Åsa Ottossons dröm: En polisstation i Blomstermåla

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Polisen måste jobba preventivt.

Inte bara repressivt.

Därför vill Åsa Ottosson (M) se en polisstation, med god polisiär närvaro, i brottsdrabbade Blomstermåla.

Vår tidning intervjuar Moderaternas fullmäktigegruppledare Åsa Ottosson i det vackra hamnområdet i Mönsterås på nationaldagen.

Vi fikar i solgasset och njuter av utsikten och båtlivet. Det är onekligen rogivande och trivsamt. Ett optimalt andningshål. Svårslaget.

Åsa Ottosson berättar att det är en av hennes favoritplatser i Mönsterås kommun.

“Det är något visst med lugnet här”

ÅSA OTTOSSON (M)

– Det är något visst med lugnet här. Jag har två rekreationsställen som jag åker till regelbundet, året runt. Det här är det ena – och sedan är det faktiskt Timmernabben.

“Makalöst fint”

– Fast jag är himla bra på att koppla av hemma också. Vi har en fantastisk naturtomt. Det är makalöst fint. Rådjur och fasaner går i trädgården. Det är häftigt. Jag är otroligt bortskämd, säger Åsa Ottosson, som bor i Frälsegården i Södra Bäckebo, strax utanför Ålem, tillsammans med sin man – Patrik Nilsson, som är ordförande för Moderaterna i kommunen.

Det är bara närheten till vattnet som saknas vid Frälsegården, konstaterar Åsa Ottosson.

Åsa Ottosson (M). Foto: Peter A Rosén

Besöken i Timmernabben och Mönsterås hamn är således extra betydelsefulla för en person som delvis är uppvuxen i skärgården.

– Jag föddes i Gamleby och vi flyttade till Västervik när jag var i tidiga tonåren. Därför uppskattar jag närheten till kusten väldigt mycket. Men jag har ingen egen båt – än.

Åsa Ottosson flyttade till Södra Bäckebo 2010.

Varför?

– Det var väldigt enkelt. Det var kärleken. Och inte bara kärleken till Mönsterås – utan även till min make. Vi har varit ett par i 20 år.

“Om jag måste välja, så väljer jag Mönsterås”

Är Mönsterås kommun bättre än Västerviks kommun?

– Ja, jag tycker nog det. Alla platser har sin charm – och Västervik är en fantastiskt vacker stad. Men om jag måste välja, så väljer jag Mönsterås.

– Det finns otroligt många pärlor i Mönsterås kommun. Det är svårt att rangordna dem. Jag har nämnt hamnen i Mönsterås och Timmernabben. Oknö är helt magiskt, förstås. Vi har dessutom fantastiska Fliseryd – och Blomstermåla.

“Älskar Pataholm”

– Pataholm får vi inte glömma. Jag älskar Pataholm. Det är ett litet Bullerbyn. Det är så vackert, säger Åsa Ottosson, som har suttit i kommunens regering, kommunstyrelsen, och kommunstyrelsens arbetsutskott sedan ett år tillbaka, ungefär.

Hon tog partikamraten Per Lindebergs plats, efter att han hade flyttat till Skåne.

Hur är det att vara med i kommunledningen?

– Jag fick en oförskämt positiv bild direkt från start – långt bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Samtalsklimatet är jättebra.

– Jag upplever att alla, både allianspartierna och oppositionspartierna, vill att det ska gå bra för Mönsterås kommun.

Mönsteråsandan finns, med andra ord?

– Ja, den finns. Dialogen mellan tjänstemän och politiker är jättebra. Jag är djupt imponerad. De har lagt en väldigt fin grund.

Men Centerpartiet är gigantiskt i Mönsterås kommun. Alliansvännerna i Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hamnar lite grand i skymundan…

– Roland Åkesson (C) var en otroligt stark politiker, en förebild för väldigt många (legendarisk efter alla framgångsrika år som kommunalråd, reds. anm). Han har gjort ett otroligt avtryck. Och det behövs nog en stark person på kommunalrådsposten i en kommun som Mönsterås.

“Tänkte att vi skulle ändra på det”

Men Mönsterås har inte haft något kvinnligt kommunalråd…

– Nej, men jag tänkte att vi skulle ändra på det.

Du tänker bli först – men då måste Moderaterna växa…

– Ja.

Hur ska ni lyckas med den bedriften, att ta väljare från Centerpartiet, som är det klart största partiet i Mönsterås kommun?

– Det är jättesvårt, givetvis. Det är en utmaning. Jag hoppas kunna göra Moderaterna synligare och få folk att förstå att Centerpartiet och Moderaterna inte är samma parti. Vi har olika ideologier. Givetvis har vi många gemensamma åsikter också – vi arbetar ju fortfarande i en allians, vilket är ganska ovanligt numera, och vi arbetar för Mönsterås kommuns bästa. Jag upplever också att vi många gånger får vår röst hörd.

“Ömsesidig respekt”

– Vi har dessutom en jättebra dialog med oppositionen. Det finns en ömsesidig respekt.

Hur ser kommunens framtid ut, tror du?

– Jag tror att den är ljus. Men självklart finns det utmaningar. Det har både mindre och större kommuner.

– En av utmaningarna är att få folk att flytta hit och vilja bo här. Och att man faktiskt känner sig trygg när man bor i Mönsterås kommun.

Hur lockar man hit folk?

– Mönsterås kommun är känd för sitt goda företagsklimat och vi har ett flertal framgångsrika företag – men kommunen ligger även strategiskt bra till som pendlingskommun till Oskarshamn och Kalmar. Och det är nära till flygplatsen i Kalmar. Vi hoppas att man kan se vinsten med att bo i Mönsterås kommun. Vi har en sanslöst vacker natur. Kusten är magisk. Jag skulle så gärna vilja locka hit fler familjer, som väljer att stanna här.

Trygghetsfrågan är central i sammanhanget, betonar Åsa Ottosson.

– Jag vill se närvarande poliser – i större utsträckning – i Blomstermåla, exempelvis.

– Min vision är att man satsar på en helt annan polisnärvaro där. En dröm är att man har en öppen polisstation i Blomstermåla. Eller att man åtminstone har en polisbuss stationerad där större delen av tiden. Det behövs. Det är viktigt att polisen syns.

Du vill att polisen ska jobba preventivt och inte bara repressivt…

– Ja, det preventiva arbetet är jätteviktigt inom alla områden. När det gäller polisnärvaron, så tror jag att det är otroligt viktigt att föra en vanlig dialog med medborgarna. Det ska inte bara handla om att ingripa när det behövs, utan poliserna ska även vara med i vanliga, sociala, sammanhang och bygga upp en relation med medborgarna.

“Vi behöver definitivt ta krafttag mot brottsligheten”

– Det är viktigt att folk kan söka sig till polisen. Invånarna ska veta att det finns någon där. Vi behöver definitivt ta krafttag mot brottsligheten. Jag blir riktigt ledsen och upprörd när jag läser om fyllekörningar och annat. Jag hoppas på en positiv utveckling. Jag vill se att det går åt andra hållet, mot en trygg och positiv tillvaro även där. Blomstermåla behövs. Mönsterås kommun är inte bara Mönsterås. Alla platser är viktiga.

Tryggheten är – tillsammans med skolan, omsorgen och kommunens ekonomi – de stora hjärtefrågorna för Moderaterna inför valet 2022.

Hoppas på Ölandsfärjan

– Sedan hoppas vi innerligt på att vi får Ölandsfärjan.

Det fanns diskussioner om att öppna en Ölandslinje i år. Men det blev inget – det var tydligen för grunt i hamnen i Mönsterås för den aktuella färjan. Men man kan kanske hitta en lämpligare variant?

– Ja, absolut.

Är det något på gång till nästa år?

– Jag vet inte var vi befinner oss i diskussionerna i nuläget. Det ligger på tjänstemannabordet.

Det vore onekligen ett lyft för kommunen, om ni fick tillbaka Ölandslinjen…

– Ja, jag vet att många medborgare längtar efter en Ölandsfärja – och turismen är väldigt viktig för kommunen. Den får man inte glömma bort. Och vi har väldigt mycket att erbjuda. Vi har fantastiska fiskemöjligheter och en helt underbar natur. Kusten värmer både själ och hjärta.

Du är även andre vice ordförande i socialnämnden. Det har varit ekonomiskt bekymmersamt för nämnden, men nu är det på väg åt rätt håll, enligt kommunledningen. Hur ser du på det?

– Ja, det har varit väldigt bekymmersamt – och vi har en bra bit kvar. Vi behöver jobba med ekonomin. Det måste man alltid göra. Det är ett ansvar vi har. Men pandemin har satt djupa spår i samhället. Det här året har inte varit som något annat år. Det är svårt att säga vilka effekter vi får av åtgärderna som har genomförts.

– Det är, exempelvis, viktigt att få bukt med sjukskrivningarna. Men det är svårt att veta vad som är vad. Vad är kopplat till pandemin och vad handlar om något annat? Det är svårt att veta och därför är det svårt att göra en analys. Men vi hade höga sjukskrivningstal redan innan pandemin inom socialnämndens verksamheter.

En del åtgärder har redan vidtagits?

– Ja, och det är jag glad för. Men det är en lång väg tillbaka. Jag tror att det är viktigt att jobba mycket förebyggande. Man kan inte bara släcka eldar som brinner.

“Fysisk träning är otroligt viktigt för alla”

– Vi har, exempelvis, ett väldigt bra friskvårdsbidrag. Det hoppas jag att alla minns och tar del av. Det är ett ganska stort bidrag. Fysisk träning är otroligt viktigt för alla.

“Riktiga kämpar”

– Det är viktigt att arbetet blir hållbart och att man mår bra. Man tillbringar så stor del av sin tid på jobbet. Man måste trivas på sin arbetsplats. Vi vill behålla alla våra duktiga medarbetare. De har gjort ett fantastiskt jobb under pandemin. Jag är djupt imponerad över vad de har åstadkommit. Det har inte på något sätt varit lätt för dem. De är riktiga kämpar, understryker Åsa Ottosson.

Det är svårt att veta om sjukskrivningsproblematiken går åt rätt håll, med tanke på pandemin…

– Ja, tyvärr. Pandemin har överskuggat så mycket av arbetet. Men jag hoppas innerligt att vi kommer att se en skillnad sedan, när pandemin har klingat av. Och att man faktiskt kommer underfund med vad det är som skapar de höga sjukskrivningstalen.

Vilken är den stora orsaken, tror du?

– Jag tror att det kan handla jättemycket om stress.

Det blir inte fler neddragningar inom socialnämndens verksamheter?

– Jag hoppas verkligen att vi kan lösa det på ett sätt som inte påverkar omsorgstagarna och de anställda. Det är jätteviktigt. Alla ska kunna känna trygghet, säger Åsa Ottosson.

Personligt / Åsa Ottoson

Ålder: 46 år.

Familj: Man och två vuxna barn. ”Och några extrabarn som alltid är välkomna hem.”

Bor i: Frälsegården i Södra Bäckebo, söder om Ålem.

Född i: Gamleby.

Har även bott i: Västervik.

Har varit politiker i: Knappt tio år. ”Min man, Patrik Nilsson, har varit aktiv inom Moderaterna under många år och han är nu ordförande för partiet i kommunen. Så det diskuteras ganska mycket politik hemma hos oss.”

Politiska uppdrag: Är bland annat andre vice ordförande i socialnämnden i Mönsterås kommun, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, ledamot i kommunstyrelsen, gruppledare för Moderaterna i fullmäktigeförsamlingen samt ersättare i regionfullmäktige.

Jobbar som: Företagare i familjeföretaget Skofyndet. ”Vi har grossistverksamhet och näthandel”, berättar Åsa Ottosson.

Fritidsintressen: ”Mitt älskade hem, familjen, resor, musik och kultur.”

Läser: ”Det mesta, gärna en bra roman eller en spännande deckare – men just nu blir det mest olika handlingar”, svarar Åsa Ottosson, som lärde sig läsa redan som 3-åring.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som politiker? ”Försöker vara inkännande. Medborgarnas väl och ve är viktigt för mig. Alla ska må bra i vår kommun. Sedan skulle jag vilja slå ett extraslag för alla ideella föreningar och organisationer. De är väldigt viktiga. Maria Pedersen är en person som har gjort väldigt stor skillnad genom sitt arbete för Suicide Zero. Hon är en förebild. Föreningar är viktiga för hälsan.”

Var Moderaterna det självklara valet för dig?

”Ja, det var det. Det handlar mycket om helheten – om själva ideologin, basen som man faktiskt tror på. Jag tror att samhället skulle må bra av Moderaternas politik. Mycket handlar om ett ansvarstagande på olika sätt. Både inom trygghetsområdet, ekonomin och vården och omsorgen.”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som privatperson? ”Jag försöker vara positiv, ärlig och jag försöker aldrig vara någon annan än den jag är”, säger Åsa Ottosson.

Åsa Ottosson älskar böcker. Hon lärde sig läsa och skriva redan som 3-åring (!).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS