ANNONS

Barn med ryggsäckar
Foto: Freepik

Jacqueline Doohan (C): “Jag tycker att det är en bra placering”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Tidigare på onsdagen berättade vi att sju av tio lärare är behöriga inom grundskolan i Mönsterås kommun, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Hur ser den politiska majoriteten på detta?

– Jag tycker att det är en bra placering, med tanke på att Mönsterås är en liten kommun som inte kan konkurrera med större städer. Vi gör ett gott jobb, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C).

Hon berättar att kommunen hela tiden arbetar hårt för att förbättra behörighetssiffrorna.

– Vi har, bland annat, satsat mycket på skolutveckling, i något som heter Utmanande lärande. För några år sedan bestämde vi oss för att satsa rejält på lärarna. I Utmanande lärande jobbar man med coachning, ledarskap och pedagogik. Vi har väldigt mycket kompetensutveckling i gång. Det ska finnas bra förutsättningar för att utvecklas som lärare. Vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och vi ska ha attraktiva arbetsplatser.

Lönesatsningar

– Vi har dessutom gjort olika lönesatsningar. Det är viktigt att kunna konkurrera med det.

– Vi jobbar också väldigt mycket med Linnéuniversitetet – och vi kommer att ha en del av en tjänst som är kopplad dit. Det är viktigt för oss, i och med att vi gärna vill anställa lärarna som utbildas på Linnéuniversitetet.

Jacqueline Doohan berättar att det dessutom finns en VI-skola, en verksamhetsintegrerad skola, i kommunen.

– Det betyder att lärarstudenterna gör mycket längre praktik ute hos oss jämfört med vad man brukar göra. Vi ser också att flera av studenterna vill jobba hos oss när de är färdigutbildade. De har goda erfarenheter härifrån.

Jacqueline Doohan konstaterar även att det är flera olika delar som styr behörigheten.

– Man ska vara behörig för det stadie man jobbar på – sedan ska man vara behörig i det ämne som man undervisar i. Man kan, exempelvis, vara behörig i svenska – och sedan får man kanske undervisa i något ämne som man inte är behörig i.

“Det viktigaste”

– Att man är behörig som lärare är det viktigaste för en liten kommun som Mönsterås.

En stor fördel för Mönsterås är att kommunen ligger inom ett bra pendlingsavstånd för dem som bor i de större grannkommunerna.

– Många lärare bor i Oskarshamn och Kalmar och pendlar till oss, säger Jacqueline Doohan.

På grundskollärarsidan ser det bra ut, summerar hon.

“Vi värnar om den behöriga personalen”

JACQUELINE DOOHAN (C), ORDFÖRANDE I BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Däremot ser vi att behörigheten för förskollärare har gått ner lite. Det är något som vi måste jobba ännu mer med.

Samtidigt sjunker antalet förskolebarn i kommunen.

– Elevminskningen påverkar oss mycket. Vi har exempelvis Salthäll i Blomstermåla, som stängs till sommaren. Vi har ungefär 50 asylelever i Mönsterås kommun och vi räknar med att de flesta inte kommer att stanna kvar. Vi har egentligen fem behöriga lärare som är övertaliga. Men vi behåller dem. Det är en viktig signal som vi skickar från vår sida, att vi värnar om den behöriga personalen. Vi vet att vi kommer att behöva dem – i och med att det alltid är några som behöver vara föräldralediga, exempelvis.

ARKIVFOTO: FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS