HÖGSBY
I den vackra Lanhagen – vid Emån i Högsby – trivs kommunens oppositionsråd Jonas Erlandsson (S) som fisken i vattnet.
En något undangömd och många gånger bortglömd pärla, konstaterar han.
Jonas Erlandsson berättar att han brukar promenera i hagen tillsammans med hunden – och han rekommenderar andra, som ännu inte har upptäckt området, att prova på att vandra här.
– Högsby är fint – och Emån betyder jättemycket för samhället.
Det är söndagseftermiddag, solen skiner och våren visar sig från sin allra bästa sida.
Mängder med vitsippor förgyller Lanhagen.
– Synd bara att det är fel parti (Kristdemokraterna, reds. anm.) som har vitsippan som symbol, skämtar Jonas Erlandsson.
Vi slår oss ned på varsin parksoffa, alldeles invid vattnet. En optimal intervjuplats. Coronasäkert och bra.
Jonas Erlandsson konstaterar att kommunen är vacker och att han har flera favoritplatser.
Bland dem finns, förutom Lanhagen, exempelvis Gösjön och Aboda Klint.
Han har bott i Högsby i hela sitt liv – och han trivs utmärkt i samhället.
“Fem minuter till allt”
– Det är fem minuter till allt, bortsett från jobbet, säger Jonas Erlandsson, som arbetar på Scania i Oskarshamn.
Det är han inte ensam om. Många arbetspendlar mellan bostaden i Högsby kommun och jobbet i Oskarshamn.
– Ja, Högsby är först och främst en boendekommun. Jag har pendlat till Scania ända sedan 1994. För mig är det inga problem. Men för många andra, som kanske funderar på att flytta till vår kommun, kan det vara ett stort steg. Man är ju oftast två som ska flytta. Högsby är en trevlig kommun att bo i, med fina hus som är billigare än i Oskarshamn, exempelvis, men du får vara beredd på att resa.
En fördel är att Högsby kommun har en gynnsam placering på kartan, påpekar Jonas Erlandsson.
– Vi har Södra i Mönsterås, Scania och Saft i Oskarshamn, Profilgruppen i Åseda och Elitfönster i Lenhovda. Kalmar ligger 40 minuter bort. Det finns mycket inom rimligt pendlingsavstånd. Du tar dig ganska långt på en timme från Högsby.
– Bussförbindelserna är helt okej – och vi har tåget. Det gäller att Stångådalsbanan rustas upp, så att det kan gå ännu fortare.
Sedan finns det en del arbetstillfällen i Högsby kommun också, understryker Jonas Erlandsson.
“Stora möjligheter”
– Vi har exempelvis Attacus i Fågelfors, KLT och hälsocentralen i Högsby. Kommunen är en stor arbetsgivare också. Vi har dessutom många småföretagare – och de är precis lika viktiga.
– Det är små företag som kan växa i Högsby kommun. Att ett storföretag skulle etablera sig i Högsby, nej, det är inte troligt – med tanke på att de stora drakarna finns i Oskarshamn och Mönsterås och Uppvidinge. Däremot har små företag stora möjligheter att lyckas i vår kommun.
Jag intervjuade Högsbys kommunalråd Stihna Johansson Evertsson (C) för ett tag sedan – och hon sa bland annat att en ny grön våg, med koppling till coronapandemin, skulle kunna leda till att fler flyttar till Högsby kommun. Hur ser du på det?
– Jag önskar att hon har rätt – men jag är inte så säker på det. Kortsiktigt kommer vi att få se en liten grön våg – men när det här släpper sedan, så vet vi inte vad framtiden för med sig.
– Tittar man på befolkningsfrågorna, så ser man att människor under en längre tid har dragit sig till större orter.
Men det finns många vackra platser i kommunen…
– Ja, det finns mycket. Men det finns många vackra platser i hela Sverige.
Hur ska man få fler att flytta hit?
– Hur ser det ut i en kommun? Är vägarna fina, är husen fina? Är det välkomnande, rent estetiskt? Det måste vi titta mer på. Vi ska ha välkomnande samhällen. Det är viktigt att kommunens fastigheter är fina och välvårdade. Medborgarnas fastigheter ska också vara fina och välvårdade. Vägarna och kommunikationerna måste vara bra – bredbandet och telefonin måste fungera. Vi kommer aldrig att kunna bli som Kalmar eller Oskarshamn. Vi måste göra vårt bästa utifrån våra förutsättningar.
Tycker du att man på sikt borde slå ihop kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby?
– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det finns inget egenvärde i det. Däremot måste man hitta samordningsvinster. Det har vi gjort – bland annat på räddningstjänstområdet – och det finns säkert fler områden, säger Jonas Erlandsson.
Det fanns en förkortning för samarbetet en gång i tiden…
– Ja, Hymos. Det var i början av 90-talet som man började prata om att stärka samarbetet. Men det handlade aldrig om några sammanslagningsplaner. Diskussionerna har dykt upp i olika faser. Jag minns att man, återigen, började prata om det i början av 2000-talet. Och i dag pratar man om samarbete – inte om sammanslagning. Det viktiga är att hitta fler samverkansformer.
Det är tre kommuner som är ganska tajta…
– Ja, vi har ungefär samma problem, samma möjligheter och samma utmaningar. Högsby kommuns största problem är att Oskarshamn inte har utvecklats tillräckligt mycket. Och Oskarshamns största problem är att Kalmar inte har utvecklats tillräckligt mycket. Ju starkare Oskarshamn blir, desto starkare blir vi. Ju starkare Kalmar blir, desto starkare blir Oskarshamn.
– Just därför växer Mörbylånga kommun när Kalmar växer. Det är en dominoeffekt.
– Det är viktigt att hela länet håller ihop. Man är aldrig starkare än den svagaste länken. Stångådalsbanan är jätteviktig för Högsby kommun. Men den frågan kan vi inte driva själva. Vi måste samarbeta med de andra kommunerna i länet. Och mycket har förändrats till det bättre under de senaste 30 åren. Man ser mer till hela länet nu.
Apropå samarbete. Vore det inte extra roligt om du fick bli kommunalråd i Högsby med tanke på att din bror, Andreas, är kommunalråd i Oskarshamn?
– Ja, det hade varit spännande och kul. Jag känner en glädje och en stolthet över att vara bror till Andreas. Vi har ett samhällsintresse båda två. Vi brinner för något.
– Båda har varit med i SSU och gått den långa vägen.
Pratar ni mycket politik med varandra?
– Det händer. Det går i vågor. Men det är klart att det blir mycket politik när vi pratar med varandra.
Hur gammal var du när du gick med i SSU?
– 13 år. Sedan blev jag fullmäktigeledamot vid 18 års ålder. Senare blev det uppdrag i utbildningsnämnden och kommunstyrelsen efter det.
Var det självklart med Socialdemokraterna för dig?
– Ja.
Vad avgjorde?
– Vi har alltid pratat om samhällsfrågor och politik hemma i vår familj. De socialdemokratiska värderingarna har präglat oss – att man ska ta hand om alla, att det är bättre att ha en gemensam välfärd än att dela upp det på privata lösningar.
Det finns ju ett parti vänsterut också…
– Nej, men det var aldrig aktuellt, säger Jonas Erlandsson, som har varit oppositionsråd (vice ordförande i kommunstyrelsen) sedan cirka 15 år tillbaka.
Socialdemokraterna är alltjämt det största partiet i Högsby (32,95 procent av rösterna i det senaste valet) – men det är den borgerliga alliansen – med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – som styr, med Sverigedemokraterna som vågmästare.
Blocket med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är således större än det röda blocket med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Röd minoritet
Högersidan har, tillsammans med Sverigedemokraterna, drygt 60 procent av rösterna i kommunen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ihop en bit över 36 procent tillsammans.
Det är således inte speciellt mycket som talar för att de röda partierna tar hem segern i nästa val, 2022, konstaterar Jonas Erlandsson.
– Men det handlar om att kämpa på och jobba för de frågorna som man tror på. I de här tiderna så vet man inte hur det kommer att gå. I slutändan handlar det om att medborgarna ska ha förtroende för oss.
På riksplanet och inom Region Kalmar län samarbetar Socialdemokraterna med Centerpartiet. Skulle det kunna vara ett alternativ även i Högsby kommun?
– Det är klart att det är öppet. Jag tycker att det hade varit bättre att ha ett majoritetsstyre. Men allianspartierna var inte intresserade av det. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll – vilket har ställt till med problem några gånger.
– Socialdemokraterna och Centerpartiet hade haft ett majoritetsstyre om Centerpartiet hade gått med på det (de båda partierna fick tillsammans 53 procent i kommunvalet 2018).
Ni föreslog det?
– Ja, vi har hela tiden varit öppna med att vi kan tänka oss ett majoritetsstyre, för att undvika trassel och för att få en tydlighet i vad som gäller.
Ibland har Sverigedemokraterna röstat med er…
– Ja, de har valt att rösta med oss ibland. Men vi har inga diskussioner med dem.
Hur kommer det sig att SD blev så stora i Högsby kommun?
– Det allmänna strömningsläget och det stora flyktingmottagandet kan ha varit bidragande orsaker.
Det känns som att ni har tappat en hel del till SD. Hur ska ni göra för att ta tillbaka röster därifrån?
– Det handlar om att prata om socialdemokratisk politik. Att prata om pensionerna, om vården, skolan och omsorgen – de mjuka frågorna – och om hur samhället fungerar. Det är ett ganska komplext samhälle. Det gäller att samtala med människor, vilket inte är så lätt i dessa pandemitider.
– Sverigedemokraterna är duktiga på att framstå som ett Socialdemokraterna Light. Men i verkligheten är de något helt annat. Det är ett konservativt parti som inte är i närheten av Socialdemokraterna över huvud taget.
Sverigedemokraterna hyllar ibland Per Albin Hansson…
– Det är taktik. Sverigedemokraterna har – exempelvis – aldrig röstat för höjda pensioner. Utan tvärtom. De har inte röstat för att stärka arbetstagarnas rättigheter på arbetsmarknaden. Utan tvärtom. De ser gärna att skyddsombud, och så vidare, avskaffas. SD är inte den lilla människans bästa vän, säger Jonas Erlandsson, som poängterar att Socialdemokraterna faktiskt är ett oppositionsparti i Högsby kommun.
– Om medborgarna är missnöjda med utvecklingen, så ska man ställa dem som styr till svars. Och det är Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Hur fungerar det att prata med majoriteten, tycker du?
– Vi har inga problem med att prata. Vi är pragmatiska. Vi måste se till att göra det bästa för Högsby kommun i alla lägen. Jag har inga problem med att prata med Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Men vi för inte samtal med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Aldrig.
“Vår svaghet”
– Vi har varit överens med majoriteten om det mesta. Det är kanske lite tråkigt att vi är dåliga som oppositionsparti. Det är kanske vår svaghet att vi hellre vill vara med och påverka än att bedriva för mycket oppositionspolitik och ställa till med besvär. Men ibland får man svälja sin stolthet. Jag tycker att det är viktigt att sätta Högsby kommun som prioritet nummer ett. Vi kunde ha varit påstridigare och jobbigare som oppositionsparti – men det finns inte så mycket pengar att bolla med inom kommunen, i och med att folkmängden sjunker. Vi får göra det bästa av situationen. Om man får ta över någon gång, så ska man kunna stå upp för de frågor som man har drivit.
Hur vill du summera åren som oppositionsråd?
– Det är tråkigt att vi inte har fått vara med och styra. Jag är inte bitter, men det vore konstigt om man inte ville vara med och styra. Jag har dock haft bra kontakt med kommunalråden. Man får göra det bästa av det.
Hur skulle du vilja beskriva dig själv som politiker?
– Pragmatisk (resultatinriktad), lösningsorienterad och ganska prestigelös, svarar Jonas Erlandsson, som lägger omkring 20 procent av en heltid på oppositionsrådsuppdraget (vilket är detsamma som en arbetsdag i veckan, på ett ungefär).
– Jag tar ledigt från Scania efter behov. Det fungerar bra. Jag har en förstående arbetsgivare.
Vilken fråga är viktigast just nu, enligt er inom Socialdemokraterna?
– Kortsiktigt är det givetvis att vi överlever pandemin. Sedan handlar det om att överleva som kommun och om att skolan och äldreomsorgen ska hålla den kvaliteten som förväntas, vilket givetvis är svårt i och med att folkmängden sjunker.
Kommunen ska, återigen, titta på skolfrågan. Blir man tvungen att lägga ned någonstans, tror du?
– Frågan är hur mycket resurser man vill satsa på skolan. För mig är det viktigt att vi har en likvärdig skola. Vi ska ha en lika bra skola i Högsby som vi har i Oskarshamn eller i Göteborg eller i Malmö. Det är det som är intressant. Det viktiga är att det är bra kvalitet.
Kan det bli så att endast skolan i Högsby är kvar i framtiden?
– Det är svårt att säga. Det viktiga är att vi har kvalitet på det vi gör.
– Det är viktigt att vi har bra kvalitet på skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen.
Vill ni satsa mer, jämfört med de borgerliga partierna?
– Reformutrymmet är inte så stort. Vi har inte lagt till några extrapengar, men det är klart att vi ser behovet av satsningar inom skolan. Vi hade hoppats att skolutredningen skulle vara klar nu, så att man hade kunnat ta ett bra beslut. Och gärna med en så stor majoritet som möjligt.
Men det dröjer…
– Ja, tyvärr.
Hur länge, tror du?
– Det blir inte innan valet.
Fler frågor som är viktiga för Socialdemokraterna?
– Jag har ju ett regionalt uppdrag också – och det är jätteglädjande att vi kommer att bygga en ny hälsocentral i Högsby. Det är viktigt för kommunens invånare att vi får nya och fräscha lokaler. Det gör också att det blir lättare att hitta de resurser som krävs.
Hur vill du beskriva dig själv som människa?
– Det är svårt att beskriva sig själv. Många uppfattar mig säkert som lite plump och burdus, kanske. Men jag är ganska snäll.
– Jag är inte världens mest utåtriktade person heller. Jag tycker om att vara hemma och laga mat och snickra och bygga.
Du snickrar och bygger lite?
– Ja, inte jättemycket – men det är roligt att hålla på ibland. Att laga mat är min stora passion.
Favoritmat?
– Jag lagar allt. Jag gillar rökt mat – men jag är allätare. Men inälvsmat tycker jag inte om.
Personligt / Jonas Erlandsson
Född: 1973.
Familj: Fru, två barn och en hund (en Newfoundland).
Bor i: Högsby. Har alltid bott i Högsby.
Jobbar: Som karosseriarbetare på Scania i Oskarshamn. ”Jag har jobbat där sedan 16 augusti 1994.”
Politiska uppdrag: Vice ordförande i kommunstyrelsen i Högsby kommun, kommunfullmäktigeledamot, regionfullmäktigeledamot, ordförande för Samordningsförbundet i Kalmar län, ledamot i Nationella nätverket för samordningsförbund, kassör i arbetarekommunen i Högsby kommun och ledamot i partiets distriktsstyrelse.
Fritidsintressen: ”Politiken och idrotten brinner jag för. Jag och pojken tycker om att titta på idrott. Det är väldigt roligt med Högsby IK. Vi följer även Alstermo i handbollen och hockeyn i Oskarshamn.”
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.