ANNONS

lindafleetwood003

Vänsterpartiet vill inte spara på folkhögskolorna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Oppositionsrådet Linda Fleetwood (V) undrar om den politiska majoriteten i Region Kalmar län kommer att ta bort besparingskravet, på en procent, för folkhögskolorna.

Hon skriver om detta i en interpellation (regionfullmäktige sammanträder på torsdag).

Linda Fleetwood och hennes partikamrater i Vänsterpartiet anser att folkhögskolorna måste få bättre förutsättningar i och med att de har påverkats rejält av coronapandemin.

Vänstern vill helt enkelt att besparingskravet på en procent ska plockas bort.

“Har drabbats hårt”

”Folkhögskolorna har drabbats hårt ekonomisk av coronapandemin. Inställda kurser och konferenser samt minskat internat har lett till drastiskt minskade intäkter”, påpekar partiet.

”Omställningen till digital undervisning har varit krävande, alla har inte egna digitala verktyg som datorer och iPads, samtidigt som vissa utbildningar är svåra att genomföra utan fysisk närvaro. Det har varit en stor utmaning för exempelvis allmän kurs där många sökt sig till folkhögskolan för att få den helheten med närvaro, lunch, fika och kultur som de är kända för. Nu har folkhögskolorna fungerat mer som Komvux”, betonar Vänsterpartiet.

“Viktig roll”

”Folkhögskolorna har ju även en viktig roll när det gäller utbildningsmöjligheter för personer med funktionsnedsättning. Pandemin har inneburit svåra avvägningar om hur trygghet och stöd säkerställs till dessa grupper. När verksamheter för äldre och riskgrupper ställs in ökar ensamheten. Många får det svårare att delta i det demokratiska samtalet kring vad som sker i samhället.”

“Folkhögskolornas roll är central i vårt län, med låg utbildningsnivå”

LINDA FLEETWOOD (V), OPPOSITIONSRÅD I REGION KALMAR LÄN

– Folkhögskolornas roll är central i vårt län, med låg utbildningsnivå. Nu står de inför svåra ekonomiska problem och det är nödvändigt att regionen tar sitt ansvar. Folkhögskolorna måste slippa effektiviseringskravet på en procent, säger Linda Fleetwood.

”Folkbildning och folkhögskolorna i hela landet, liksom i Region Kalmar län, har haft ett mycket tufft år. Pandemin tvingar utbildningar från gymnasienivå och uppåt att ske på distans för att begränsa smittspridningen redan i början av året. Ett antal utbildningar som inte kan genomföras på distans måste avslutas eller pausas. Konferensverksamheten har fått stängas, lunchmatsalarna minskas till minimum och internatverksamhet anpassats enligt coronarestriktioner”, står det i interpellationen.

“En grundbult”

”Folkhögskolorna är en grundbult i den svenska folkbildningskulturen och har bidragit till lärande och personlig utveckling hos en betydande del av vår befolkning. Arbetslösa kommer i jobb och både hälsotillstånd och livslängd förbättras med avklarade studier. Folkhögskolorna lyckas fånga upp personer med funktionsvariationer och andra som behöver en andra chans för att klara gymnasieskolan och de möter upp utrikesfödda i behov av att lära sig språket och träna sig i den svenska utbildningsformen. Folkhögskolorna har även utbildat många musiker, konstnärer och författare som gått vidare till att utgöra en vital del av svenskt kulturliv”, står det i interpellationen.

”I Region Kalmar län har alla verksamheter krav på en effektivisering på en procent, undantaget kulturen. Vi i Vänsterpartiet anser att kravet på effektivisering på folkhögskolorna är ohållbart om man vill att de ska överleva pandemin.”

ARKIVFOTO

VÄNSTERPARTIET

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS