OSKARSHAMN
Tänk dig ett påskägg som fylls med politiska satsningar.
Hur skulle innehållet se ut om oppositionspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna fick bestämma i Oskarshamns kommun?
Svar: Hultgården och Charlottagården – de omskrivna äldreboendena i Misterhult – skulle, exempelvis, öppnas upp igen, så fort som möjligt – och en satsning på nya förskolor, i Oskarshamn, skulle sjösättas omgående.
De är två stora gobitar i Liberalernas och Kristdemokraternas påskägg – men det finns mer.
Fler cykelvägar är ytterligare ett exempel. Behovet är stort, påpekar partierna.
Vår tidning får en pratstund med oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) och socialnämndens andre vice ordförande Ingemar Lennartsson (KD) utanför stadshuset på skärtorsdagen.
Investeringsbudgeten, som klubbas i fullmäktige i juni, och ramarna för driftbudgeten är på tapeten för närvarande.
Ingemar Lennartsson berättar att de båda partierna tveklöst kommer att kämpa för att Hultgården och Charlottagården ska återöppnas.
Majoriteten har ett förslag om en utbyggnad, för 18–20 miljoner kronor, i Figeholm i stället.
– Men den vill vi ta längre fram. Först och främst ska vi öppna i Misterhult igen. Det är ändamålsenliga lokaler. Det är bara att öppna igen. Just nu har kommunen 20 personer i boendekön. Öppnar vi i Misterhult, så kommer vi ner till noll, nästan.
– Men behovet kommer att öka ytterligare. Vi behöver nog fler särskilda boenden inom en snar framtid. Vi får en tydligare bild av situationen när boendeutredningen kommer i maj/juni, säger Ingemar Lennartsson.
– Sedan får man titta på vilken inriktning man ska ha på de särskilda boendena. En del är svårt sjuka – och en del är inte lika sjuka. Och nu har man alla på samma plats. Det där måste man se över. Det gäller över hela landet, säger Ingemar Lennartsson.
– I takt med att kommunen växer mot målet om 30 000 invånare, så behöver vi både fler äldreboenden och fler LSS-boenden – och fler förskolor, säger Mathias Karlsson.
Och hela kommunen ska leva…
– Absolut. Det är en jätteviktig faktor, säger Ingemar Lennartsson.
Kan man inte använda Humlegården i Kristdala, också, på något sätt?
– Jo, det är klart att man kan. Men inte till särskilt boende. Det låg ett särskilt boende där tidigare, men det är lite för litet för det nu. Det går kanske att använda lokalerna till något annat. Det får man titta på, säger Ingemar Lennartsson.
– Vi måste satsa på alla områden i kommunen – och Kristdala är givetvis en naturlig plats att satsa på, säger Mathias Karlsson.
– I Påskallavik finns ett särskilt boende (Blå Pojken) och där kan man utöka med några platser. En ritning har redan tagits fram. Det kommer på driften i sådana fall, i och med att vi hyr av en privat ägare, säger Ingemar Lennartsson.
Hur vill ni lösa förskolefrågan?
– Vi vill tidigarelägga investeringarna med ett år. Vi vill vara snabbare än majoriteten, svarar Ingemar Lennartsson.
– Det finns massor exempel på var man kan bygga. Men majoriteten har skjutit fram projektet ett år (till 2023) – för att få ihop budgeten och kunna satsa på annat i stället, tillägger Mathias Karlsson.
Han fortsätter:
– I dag får barnfamiljerna köra sina barn till två ställen. Det är inte miljömässigt bra och det är inte hållbart för barnfamiljerna. Det ska vara enkelt på morgnarna och eftermiddagarna. Det är viktigt att ha en förskola i området där man bor. Därför vill vi påbörja det här arbetet så snart som möjligt.
– När man planerar nya områden, så är det jätteviktigt att man lägger in en del som blir förskola. Den möjligheten finns i detaljplanearbetet.
Liberalerna och Kristdemokraterna står också bakom majoritetens beslut om att bygga en ny grundskola (förskola och upp till nionde klass).
“Nummer ett”
– F–9-skolan är nummer ett för oss. Men det gäller att hitta en finansiering. Allt kostar pengar, säger Mathias Karlsson, som berättar att de båda partierna även vill se en utökad satsning på attraktiviteten i kommunen.
– Det är en fråga som vi har drivit länge. Vi har försköningsförslag för alla delar av staden – gatukorsningar, centrumdelen och så vidare. Men vi vill även satsa på våra badplatser. Och det är viktigt att ha tillgång till toaletter, säger Mathias Karlsson.
– Havslätt är väldigt viktigt för kommunen. Där avsätter vi pengar för att möjliggöra en renovering av bryggorna. Behovet är jättestort. Vi ser gärna en riktig badanläggning med kallbadhus och en bastu också – samt en restaurangdel och riktiga båtplatser, så att man kan komma och lägga till som gäst utifrån. Vi vill se ett bättre helhetsgrepp i området. Där har vi den stora kommunala badplatsen. Gunnarsö är också jätteviktigt för kommunen, men där har vi en privat aktör som arrendator, betonar han.
Gesällbageriet i Figeholm är också viktigt för attraktiviteten i kommunen, understryker han.
“Vill flytta ut”
– De vill flytta till den gamla brandstationen i hamnen. Där har vi sjöräddningen i dag – och de vill flytta ut till macken i stället. Vi vill att kommunen ska gå in och hjälpa till med en sådan rockad. Det skulle vara ett sätt att höja attraktiviteten. Men då är det nödvändigt med en investering från kommunens sida. Att man verkligen ser den potentialen i Figeholm.
Exploateringsbudgeten, då?
– Ja, där står vi fast vid att det inte går att lägga pengar på en ny, jättestor industriplan. Majoriteten vill lägga 400 miljoner kronor på detta. Vi anser att kommunen måste ha en riktig masterplan för investeringarna. En uppdaterad sådan, så att vi verkligen vet hur de faktiska kostnaderna ser ut. Kalkylen på 400 miljoner är helt förlegad. Vi pratar om 800, eller kanske 1 200, miljoner kronor i dag, säger Mathias Karlsson.
– Majoriteten har lagt in 57 miljoner kronor under det första året – vi lägger i stället 10 miljoner kronor på industrimark – och då kan det vara industrimark i Påskallavik eller Kristdala – eller var som helst i kommunen.
– Det är där som vi sticker ut mest, kanske, konstaterar Ingemar Lennartsson.
Utredningar kring Arena Oskarshamn pågår parallellt med allt annat – men kommunen kan inte arbeta på alla områden samtidigt, fastslår Mathias Karlsson.
– Vi måste prioritera. Och där saknar vi en masterplan. Vi får kritik från SKR (Sveriges kommuner och regioner), som säger att vi har dålig koll på våra investeringar.
Hur ser ni på IK Oskarshamn och ishallsfrågan?
– Det blir spännande. De har kommit med ett förslag och vi ska träffa dem och lyssna på dem och deras planer. Vi har inte tagit ställning än, säger Ingemar Lennartsson.
– Det vore bra om man kunde titta på något som gör det möjligt för andra användningsområden också – och inte bara ishockey, säger Mathias Karlsson.
“Frågan är levande”
– Sedan är det viktigt att titta på hur mycket pengar kommunen ska lägga. Men frågan är levande, säger Ingemar Lennartsson.
– Ja, i allra högsta grad. Den ska in i vår masterplan, säger Mathias Karlsson.
När det gäller ramarna för driftbudgeten, så vill Liberalerna och Kristdemokraterna alltjämt skära ned på kommunstyrelsens verksamheter.
– Det är samma tydliga linje som tidigare, konstaterar oppositionsrådet.
Liberalerna och Kristdemokraterna satsar i stället pengar på skolan och omsorgen.
Tillbaka till frågan om Misterhult. Den består av mer än Hultgården och Charlottagården. Hur kan man få fart på orten och bygden igen?
– Det gäller att få i gång verksamhet inom besöksnäringen – och få till bra satsningar med koppling till OKG. Ska verksamheten utökas med en forskningsdel, så ligger Misterhult jättenära. Det ska vara en attraktiv plats med nybyggaranda, säger Mathias Karlsson.
– Det första man ska göra, är att bestämma vad som ska göras med det gamla kommunhuset. Kanske kan man ha ett landsbygdskontor där. Nu verkar ju inte orten få någon mataffär. Det hade varit ett lyft. Men kommunhuset står tomt. Landsbygdsutvecklaren skulle kanske kunna sitta där i stället för i stadshuset. Åtminstone under delar av sin arbetstid. Man skulle också kunna ha något vandrarhemsstuk i någon del – och någon föreningslokal. Huset skulle kunna fungera som en samlingspunkt, säger Ingemar Lennartsson.
– Ja, det är en lugn och härlig miljö. Det gäller att bygga upp underlaget och satsa på skolan. Ett kafé eller en restaurang skulle kunna fungera. Många åker förbi här på sin väg till och från OKG, säger Mathias Karlsson.
FOTO
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.