HÖGSBY
84 procent av gymnasieeleverna i Högsby kommun har ett annat modersmål än svenska.
42 procent av eleverna i grundskolan i kommunen har ett annat modersmål än svenska.
Siffrorna är hämtade från januari i år och de redovisades under måndagskvällens digitala fullmäktigemöte, då man hade ett speciellt utbildningsutskottstema.
På gymnasiet finns det många modersmål – arabiska och persiska är de största språken, sedan kommer svenska.
Modersmålen är många även inom grundskolan, där svenska och arabiska är de största språken.
Inverkar positivt
Högsby kommun erbjuder studiehandledning på de största språken och modersmålsundervisning om det finns fler än fem elever som önskar det när det gäller det aktuella språket.
Finska är ett specialfall – där räcker det med att en elev önskar det för att kommunen ska erbjuda det, vilket man också gör.
Totalt sett inverkar modersmålsundervisningen i Högsby kommun positivt på undervisningen i övrigt, konstaterade man under utbildningsutskottsdragningen.
En hel del asylsökande elever försvinner från skolorna i kommunen framöver, efter ett beslut från Migrationsverket, vilket följaktligen leder till att de berörda orterna tappar elever under de närmaste åren.
Jämförs med Rinkeby
Under genomgången konstaterade man också att Högsby kommun, rent socioekonomiskt, jämförs med platser som Rinkeby, Rosengård och Bergsjön.
Men faktum är ändå att Högsby är näst bäst i länet när det kommer till hur man arbetar utifrån sina förutsättningar. I den grenen är bara Kalmar kommun bättre. Det är Lärarförbundet som står bakom den rankingen.
ARKIVFOTO
FREEPIK
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.