HÖGSBY
Räkna inte med att allmännyttan, det kommunala bostadsbolaget Högsby Bostads AB, kommer att bygga något flerfamiljshus i Berga.
Åtminstone inte inom den närmaste framtiden.
Det kan vår tidning slå fast efter att ha lyssnat på måndagskvällens digitala fullmäktigemöte.
Varför?
Svar: Kommunen har helt enkelt inte råd.
Bostadsbolaget kan tänka sig att bygga i Berga – om Högsby kommun går in med drygt 3 miljoner kronor i byggnationsstöd.
”Stenhårda prioriteringar”
Det finns inte en enda politiker som har föreslagit att kommunen ska tillskjuta den summan – vilket kommunalrådet Stihna Johansson-Evertsson (C) betonade:
– Det är inte möjligt att finansiera det – om vi inte väljer att dra ned på andra verksamheter. Vi behöver göra stenhårda prioriteringar på vad vi ska och inte ska göra. Därför kan man konstatera att vi säger nej. Vi lånade ytterligare 23 miljoner kronor, till verksamheterna, 2019. Vi gjorde av med 103,3 procent av våra tillgångar.
– Egentligen säger även bostadsbolaget nej till byggnationen i Berga – så länge kommunen väljer att inte tillskjuta mer pengar, sa Stihna Johansson-Evertsson.
”Vill bygga i Berga”
– Vi kan också säga att vi vill bygga i Berga – för egentligen vill de flesta av oss det – men problemet är att ingen väljer att finansiera det. Så länge vi inte har avsatt pengar, så betyder det att vi måste ta bort pengar från kärnverksamheterna och lägga på den här byggnationen – och det finns ingen politiker som har sagt det i något forum, tillade hon.
Hon slog också fast att bostadsbolaget har ett låneutrymme på cirka 14 miljoner kronor i dagsläget.
– Men oavsett vilken byggnation det handlar om, så är man tvungen att komma till fullmäktige med det – om det överstiger 7 miljoner kronor. Och det gör det allra mesta.
Ägardirektivet måste dock mejslas om – annars kan inte bostadsbolaget genomföra en eventuell byggnation i Berga.
– Är det så att deras plan är att använda de här 14 miljonerna till en byggnation i Berga, då tycker jag att det är fullt rimligt att man gör ett avsteg från ägardirektivet. Fullmäktigebeslut om en byggnation, och beslut om avsteg från ägardirektivet, kan i sådana fall tas på ett och samma möte. Det är fullt rimligt, sa Stihna Johansson-Evertsson.
”Inte främmande”
Kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Erlandsson (S) sa så här:
– Vill bolaget bygga i Berga, så är inte vi i fullmäktige främmande för att godkänna det. I alla fall inte vi inom det socialdemokratiska partiet. Men just nu finns inte de tankarna hos bolaget, efter vad jag förstår, och därför tycker jag att beslutsförslaget tydliggör att det är upp till bolaget att komma och tala om för fullmäktige att ”nu har vi de här tankarna om att bygga i Berga” – och då kan fullmäktige säga ja eller nej till det.
Heléne Danielsson (KD) och Per-Eric Ohlsson (KD) yrkade på en återremiss när ärendet kom upp på fullmäktiges bord på måndagskvällen.
Duon vill helt enkelt att man ska se över ägardirektivet.
– Det är egentligen ett ganska tydligt direktiv fullmäktige ger till bostadsbolaget. Tycker man att det här är bra, så kan man bygga i Berga. Jag tycker att en återremiss är att förhala det. Låt bolaget tala om ifall man tycker att det är viktigt. Då har vi möjlighet att bifalla eller avslå pengar till dem. Kommunstyrelsens förslag är ganska bra. Jag yrkar avslag på återremissen, sa Jonas Erlandsson.
”Kan inte bestämma”
– Vi kan inte säga att bolaget får bestämma när de inte har det i sitt ägardirektiv. De kan inte bestämma. Det är bättre att vara tydlig och ärlig inför våra medborgare i kommunen. Vad är det som gäller? Vi har inte råd, sa Heléne Danielsson.
Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige – om att bostadsbolaget får förhålla sig till befintlig låneram – klubbades igenom.
Heléne Danielsson och Per-Eric Ohlsson reserverade sig till förmån för återremissyrkandet.
FOTO
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.