SVERIGE
Kravet på läkarintyg efter en veckas sjukdom slopas tillfälligt. Den som är sjuk kan således vara hemma i 14 dagar utan att behöva gå till läkaren och skaffa sig ett läkarintyg. Det meddelade regeringen på en pressträff på fredagseftermiddagen.
Karensdagen plockades dessutom bort nyligen, vilket vår tidning har berättat om.
Under pressträffen, som sändes i Sveriges Television, konstaterade statsministern Stefan Löfven (S) att Sverige har drabbats av det största hotet mot folkhälsan på många decennier. Risken är stor att betydligt fler blir smittade – och dessvärre lär även dödsoffren bli fler, konstaterade han.
Stefan Löfven underströk också vikten av att smittspridningsförloppet blir så utdraget som möjligt. Någon plötslig puckel vill man inte vara med om. Det skulle kunna bli övermäktigt för sjukvården – och förödande för människors hälsa, påpekade han.
Alla måste vara inställda på att det här kommer att bli tufft och, förmodligen, långdraget, betonade statsministern.
Inget högskoleprov
– Fler beslut som stör vardagslivet kan komma framöver, sa han.
Stefan Löfven kunde också berätta om en konkret åtgärd som har vidtagits med anledning av coronaviruset.
- Högskoleprovet, som skulle ha hållits den 4 april, stryks helt och hållet. Det kommer inte att hållas under våren 2020.
Regeringen har också samtalat med företrädare för tillverkningsindustrin, med ambitionen att öka produktionen av sjukvårdsmaterial.
Statsministern skickade också ut en uppmaning till alla som bor i Sverige:
– Det finns inget formellt förbud, men vi uppmanar folk att noga överväga om en utlandsresa verkligen är nödvändig. Vi befinner oss i ett osäkert läge, där situationen snabbt kan förändras. Gränser kan stängas och nya karantänsregler kan införas, sa Stefan Löfven i SVT-sändningen.
Han sa också att regeringen är ytterst medveten om att många löntagare nu hamnar i kläm när omfattande varsel läggs inom olika branscher.
Lämnas inte i sticket
– Men vi kommer inte att lämna dem i sticket, sa han.
Socialministern Lena Hallengren (S) framhöll att alla har ett ansvar när det handlar om att minska smittspridningen:
– Håll dig hemma om du har symtom.
Hon berättade också att Socialstyrelsen kommer att fungera som nationell inköpscentral av sjukvårdsmaterial så länge som det krävs.
Det finns ingen signifikant läkemedelsbrist i nuläget, men det kan förändras om det visar sig att coronaförloppet blir utdraget.
Kasseringen av läkemedel kommer därför att fördröjas.
– Inte en enda tablett ska slängas i onödan, sa Lena Hallengren.
När det gäller sjukvårdsmaterial, så har Sverige lagt in en order och betalat, men det hjälper inte, i och med att landet som ska leverera helt plötsligt säger att inget av detta får lämna landet. Den inre marknaden inom EU har således satts ur spel, konstaterade regeringsföreträdarna som medverkade på pressträffen.
Exportrestriktionerna är otillåtna, men ändå har de införts, och det är oacceptabelt, underströk regeringen, som för samtal om saken med EU-kommissionen.
Som tur är finns det tillverkningsindustri i Sverige som har kapaciteten som krävs för att ställa om och producera nödvändig utrustning. En sådan omställning är nu på gång på flera håll.
På pressträffen fick statsministern en fråga om skolorna. En journalist undrade varför Sverige gör en annan bedömning än exempelvis grannländerna Norge och Danmark, som har tagit beslut om att stänga skolorna.
– Alla som är sjuka ska vara hemma. Finland gör samma bedömning som vi. Det finns de som har partiella stängningar och det finns de som har generella stängningar. Mycket handlar om i vilket skede man befinner sig. Det ser olika ut, sa Stefan Löfven, som också konstaterade att det med ”stor sannolikhet” kommer fler beslut som påverkar människors vardagsliv.
“Farlig sjukdom”
– Det går inte att förutse allt. Det är en svår situation, livet fungerar inte som vanligt, det här är en farlig sjukdom. Situationen är allvarlig – det här kan mycket väl bli riktigt långvarigt. Men är det någon som ska klara det här, så är det vi i Sverige, med tanke på vår långa tradition av samarbete.
En reporter frågade om Stefan Löfven har blivit testad för coronaviruset.
– Nej, svarade statsministern.
Han fick också en fråga om vilka verksamheter som kan stängas framöver. Vissa länder har stängt både barer och frisörsalonger, för att nämna ett par exempel.
– Vi utesluter inget, så gott som. Vi kan få ett snabbt händelseförlopp. Nu gäller det att tänka framåt och ta det i den takt som är nödvändig. Våra beslut ska beredas korrekt och snabbt. Och vi återkommer med fler beslut, sa statsministern.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.