ANNONS

ON logo

Krönika: ”Har de väl släppt ut anden ur flaskan blir det svårt att stoppa in den igen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRÖNIKA

I spåren av Corona-kommissionens slutsatser är den politiska Coronafreden över.

Den som är intresserad av politik har väl noterat att Sverigedemokraterna backat i olika opinionsundersökningar.

I takt med att partiets paradfrågor hamnat i medieskugga i en tid då Corona tagit över huvudrollen i nyhetsinslagen.

Dessutom har Moderaterna växt i takt med att de lärt sig av SD:s mediestrategi och har numera förslag mot kriminalitet, flykting- och invandringspolitik som passerar gamla gränser.

Så vad göra tänker Sverigedemokraternas partistrateger med Jimmy Åkesson i spetsen.

Svaret blev att öka utspelen inom andra politiska områden för att stoppa ökenvandringen i medieskuggan.

Första utspelet kom när SD för någon vecka sedan plötsligt svängde i frågan om medlemskap i Nato och säger numera ja till en så kallad Nato-option i frågan.

”Visserligen säger Sverigedemokraterna att de fortfarande är emot medlemskap i Nato men det ska nog tas för vad det är, politiskt babbel”

SVEN STRÖM

Det innebär att det finns en majoritet i riksdagen för ett snabbspår in i Nato.

Visserligen säger Sverigedemokraterna att de fortfarande är emot medlemskap i Nato men det ska nog tas för vad det är, politiskt babbel.

Har de väl släppt ut anden ur flaskan blir det svårt att stoppa in den igen. Ett motiv var att vårt grannland Finland har en liknande option sedan många år vilket är en märklig motivering.

Sverige bestämmer sin egen väg i politiken och har sina egna skäl för den alliansfrihet som visat sig framgångsrik.

”Kan hända igen”

Och den som är minnesgod vet väl vad som hände i frågan om vinstdrivande friskolor, där SD över en natt svängde från att ha varit emot till att plötsligt gilla vinst på skoleleverna.

Samma sak kan hända igen.

Men Natofrågan försvann fort i mediebruset och SD var snabba att föra fram den mer aktuella frågan om att regeringen ska uppmana folkhälsomyndigheten att ta fram nya råd om munskydd mot Corona. Sverigedemokraterna som vet att det finns ett visst stöd bland allmänheten för munskydd hoppas frågan ska lyfta dem i opinionen, de sjunger halvkvädna visor men aktar sig för att ta tydlig ställning för munskydd eftersom de förmodligen vet att vetenskapligt stöd saknas. Folkhälsomyndigheten med Tegnell som frontfigur värjer sig mot frågan eftersom den rymmer både och.

Rätt använt inom vård och omsorg är munskydd till nytta, men det bygger på kunskap och att munskyddet bara används en gång för varje patient.

”Stor fara”

Fel använt av en person som stoppar ner munskyddet i sin väska mellan varje användning blir munskydd en stor fara och kan betyda samling av virus.

Det skapar en falsk känsla av trygghet, otaliga gånger har jag sett personer i butiker som drar ner munskyddet på hakan och går tätt intill en person för att prata.

På en enda fingernagel ryms 100 000 virus och då kanske alla kan förstå att de enkla reglerna om 2-meters avstånd och hygien bland allmänheten är bästa sättet att slippa föra smittan vidare.

I ärlighetens namn är det inte bara SD som börjat försöka ta sig ur medieskuggan och utnyttja höga dödstal och smittspridning, Vänsterpartiet tycks också ha anammat den tvetydiga frågan om munskydd.

”Fått sig en knäck”

Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch vill inte vara sämre och tycker att pandemin och resurserna i vården hanterats så illa av regeringen att de måste avgå.

Även centerledaren Annie Lööf som fått sig en knäck av affären med affischnamnet Fredrick Federley mullrar också hotfullt mot regeringens hantering av pandemin i hopp om att skifta fokus och komma ur bakvattnet.

”Kanske borde de ägna sig åt lite självkritik med tanke på de stora skattesänkningar och nedrustning av offentlig verksamhet som genomfördes av tidigare regeringar för att öka konsumtionen”

SVEN STRÖM

Kanske borde de ägna sig åt lite självkritik med tanke på de stora skattesänkningar och nedrustning av offentlig verksamhet som genomfördes av tidigare regeringar för att öka konsumtionen.

Det fick till följd att det fanns mindre pengar över till vård och omsorg som för länge sedan borde fått större resurser.

”Sent påkommet”

Det är sent påkommet att komma med kritik nu, eftersom det tar flera år att ta igen det som förlorats tidigare.

För den som inte planerar sin egen privatekonomi och försöker rusta sig för sämre tider blir framtiden svår.

Samma sak gäller staten i ännu större utsträckning, det är i bättre tider man ska rusta sig och stärka kollektiva resurser som vård och omsorg. Hemtjänstens vardagsslit med människor som är beroende av dem måste få en helt annan status, först och främst med fler fasta tjänster, bättre utbildning och högre lön.

”Satsa på rehabilitering”

Jag kan ge intresserade partier ett gott tips. Satsa på frågan om utbyggd rehabilitering framöver.

De som klarat sig igenom svår och lång sjukdom i covid-19 kommer att vara i behov av stora insatser från samhället, i en del fall flera år och i andra fall livet ut.

Men det kanske bara blir intressant först i efterhand när det finns någon att peka finger åt.

TEXT

SVEN STRÖM

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS