OSKARSHAMN
En orolig mamma vill att Kristinebergskolan ska stängas.
Lotta Lindgren, som är skolchef i Oskarshamns kommun, svarar så här när vår tidning ber om en kommentar:
“Elevernas rätt till undervisning är lagstadgad.”
“Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten, Skolverket och Regionen lämnar. Så här står det i den förordning som avgör om jag får besluta om att stänga en enhet helt eller delvis:
Förordning 2020:115 reglerar om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vis spridning av viss smitta.
Huvudmannen för elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola får tillämpa bestämmelserna i förordningen vid fem olika situationer med anledning av Covid-19.
Med att en skola är stängd avses att skollokalerna är stängda för eleverna, det vill säga att eleverna inte får någon undervisning i skollokalerna. Med att en skola är delvis stängd avses att utbildningen bedrivs med ett mindre antal elever närvarande i skolan. Däremot kan eleverna exempelvis ges fjärr- eller distansundervisning. En skolenhet kan också vara stängd om det tillfälligt inte alls bedrivs någon utbildning.”
Situationer då förordningen får tillämpas
1. När personalens frånvaro gör att det omöjligt att bedriva verksamheten
Huvudman har bedömt att en så stor andel av personalen vid en skolenhet är frånvarande med anledning av det virus som orsakar covid-19 att det under viss tid inte går eller har gått att bedriva verksamheten och huvudmannen därför håller eller har hållit skolenheten stängd eller delvis stängd.
Detta kan exempelvis omfatta: (med personal omfattas alla medarbetare som på det ena eller andra sättet påverkar undervisningen och skolans verksamhet)
a. Att personal själv är sjuk
b. Att personal tar hand om sjukt barn
c. Att personal tar hand om sjuk anhörig
d. Att personal tillhör en särskild riskgrupp
e. Att personal följer rekommendationer från FHM
f. Det kan även handla om andra situationer med koppling till Covid-19
2. Efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning
En huvudman efter samråd med smittskyddsläkare håller eller har hållit en skolenhet stängd eller delvis stängd som en åtgärd för att motverka spridning av det virus som orsakar covid-19.
3. Skola i avspärrat område
En skolenhet ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten har beslutat ska vara avspärrat enligt smittskyddslagen (2004:168).
4. Efter rekommendation från folkhälsomyndigheten
En huvudman, med anledning av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten som berör skolområdet, håller eller har hållit en eller flera skolenheter stängda eller delvis stängd.
5. Efter regeringsbeslut
Regeringen med stöd av lagen (2020:148) om tillfällig stängning av verksamheter på skolområdet vid extraordinära händelser i fredstid har meddelat föreskrifter om att skolenheter tillfälligt ska stängas på nationell, regional eller kommunal nivå.
“Just nu är min bedömning att vi inte lever upp till något av dessa kriterier och därför är skolan öppen och undervisningen sker där”, skriver Lotta Lindgren i ett svar via e-post.
“När det finns bekräftad smitta på en förskola eller skola så är vi i kontakt med smittskyddsenheten. Till alla vårdnadshavare jag kontaktar så brukar jag fråga om Du/Ni önskar att få färre mejl – mindre information. Vi för dialog om detta och har funderat över om vi framåt enbart ska kontakta dem som ingår i smittspårningen.”
“På varje skola sker olika anpassningar för att göra det så coronasäkert som möjligt. För att veta vad som gäller för en speciell förskola eller skola vänder sig vårdnadshavarna till rektor”, skriver Lotta Lindgren.
TEXT & ARKIVFOTO
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.