OSKARSHAMN
Från och med idag börjar alla bandylag i division 1 södra att träna på stor is.
Alla utom Oskarshamns Bandy.
Oskarshamns kommun har i dagsläget inga planer på att börja spola upp Arena Oskarshamn.
– När man kokar ner allt så handlar det givetvis i slutändan om ekonomiska skäl, säger anläggningschefen Olof Eriksson.
Alla bandylag i södra bandyettan och även alla bandylag i regionen har sedan drygt en månad tillbaka haft de konstfrusna bandyplanerna uppspolade. Som till exempel Målilla och Gamleby.
Fram till idag har det inte varit tillåtet för junior- och seniorlag att träna på bandyisarna utan bara för ungdomar från 15 år och nedåt.
Från och med idag träder de nya direktiven från regeringen och folkhälsomyndigheten igång som säger; Träning under smittsäkra former och om möjligt utomhus tillåts nu även för dem som är 16 år och äldre.
– Jag har varit i kontakt med samtliga lag i vår serie och alla kommer att köra igång träningen ikväll. Vi har blivit erbjudna ersättning av kommunen om vi vill åka till Målilla och träna, men det är inget alternativ. I så fall måste varje spelare åka i varsin bil, klä om hemma och sedan sitta svettiga i bilen och duscha när de kommit hem. Det är ingen hållbar lösning, säger Oskarshamn BS:s sportchef, Per Folkesson.
– Vi har haft täta kontakter med fritidskontoret, vi har framfört våra önskemål.
Fritidskontorets ställningstagande är att fortfarande inte tillåta allmänhetens åkning.
“Inte försvarbart”
– Att då spola upp isen enbart för ett seniorlag tycker vi inte är ekonomiskt försvarbart. Som det ser ut i dagsläget kommer vi inte spola upp isen detta år, om inte något annat beslutas av regering och folkhälsomyndigheten, säger Olof Eriksson.
Även här skiljer sig Oskarshamns kommun från de övriga kommunerna med konstfrusna bandybanor, som har allmänhetens åkning i full gång.
Så de i Oskarshamns kommun som får skridskor i julklapp får åka till Målilla eller Gamleby för att prova skridskorna på allmänhetens åkning.
– Jag förstår om fritidskontoret inte vill spola upp isen bara för vår skull när man väljer att förbjuda allmänhetens åkning. Det jag tycker är lite märkligt är att reglerna och bedömningarna mellan de övriga kommunerna och Oskarshamns kommun skiljer sig markant, säger Per Folkesson.
– Folkhälsomyndigheten uppmanar ju samtidigt att folk ska ut och röra på sig. Allmänhetens åkning är väl ett perfekt sätt.
– Vädermässigt är det, och har varit i flera veckor, perfekta förhållanden att spola upp is, säger Per Folkesson.
Det kan även kännas motsägelsefullt att fritidskontoret nu kan erbjuda Oskarshamns Bandy träningstider i ishallen – ur hälsosynpunkt.
“Inget alternativ”
– Det har eller kommer vi inte ens att fundera på. Det är heller inget alternativ för oss, på grund av smittorisken, säger Per Folkesson.
Enligt planerna ska den södra bandyettan börja spela den 8 januari. Oskarshamns BS har då Åtvidaberg hemma.
– Så är läget idag men jag är mycket osäker på att det blir verklighet. Frågan är väl istället om man kan genomföra den nedbantade serien överhuvudtaget.
Bandyettan ska, enligt planeringarna idag, spelas som enkelserie mellan den 8 januari och den 28 februari. Åtta matcher, fyra hemma och fyra borta.
Om nu bandyförbundet bestämmer att serien ska börja spelas den åttonde januari och ni har Åtvidaberg hemma, var kommer ni att spela den matchen? I Målilla?
– Om det nu skulle bli så hoppas jag verkligen att kommunen ser till att det finns spelbar is på Arena Oskarshamn. Något annat skulle vara skandal.
“Försäsong på 18 månader”
– Vi är en nybildad klubb och det känns redan mycket tungt. Men vill det sig illa så får vi en försäsong på 18 månader, säger Per Folkesson med ett snett leende.
Noterbart är fritidskontoret släpper på träningen i 25-metersbassängen i simhallen från och med idag måndag.
– Det blir enbart för personer upp till 25 år, säger Olof Eriksson.
TEXT
CONNY BLOMANDER